Sztálin áldozatainak emlékei tünedeznek, míg a diktátoréi emelkednek Oroszországban

HírKlikk 2023. október 23. 13:20 2023. okt. 23. 13:20

Az elmúlt évtizedekben 110 Sztálin-emlékművet állítottak Oroszországban. Ebből 95-öt Putyin hatalomra kerülése óta. A véreskezű diktátor szobrainak emelkedésével párhuzamosan, ugyanakkor tendenciává kezd válni az áldozatai előtt tisztelgő emlékművek felszámolása, rongálása – állítja egy orosz civil szervezet, az Utolsó Lakcím projekt. Az önkéntesek azonban nem akarják ezt az aggasztó emlékezetpolitikai fordulatot annyiban hagyni.

Az Utolsó Lakcím projekt Oroszországban a véreskezű szovjet diktátor, Joszif Visszarionovics Sztálin áldozatainak emlékét ápolja. Aktivistái az elmúlt fél évben azzal a tendenciával szembesültek, hogy egyre többször rongálják meg emléktábláikat nemcsak Moszkvában, hanem más orosz városokban is.

Nem tudom megmondani, hogy hány eset van. Most már gyakorlatilag minden héten kiderül, hogy valahol eltűnt egy emléktábla – nyilatkozta a Szabad Európának Okszana Matijevszkaja, az Utolsó Lakcím moszkvai aktivistája, aki tudatosan a projekt elleni támadásoknak tartja a károkozásokat.

Egy jellemző példa erre a Moszkva belvárosában, a Bolsoj Gnyezdnyikovszkij utca 10. szám alatti ház falán található papír emléktábla. A kis emlékmű az 1891-ben született Trofim Jurkevics professzor emléke előtt tiszteleg, akit 1938-ban végeztek ki. A papírtábla alatt a következő kézzel írt üzenet olvasható: „ez egy vandálok által tönkretett, engedélyezett emléktábla pótlása. Legyen lelkiismeretük” – olvasható a kézzel írt táblán.

Az Utolsó Lakcím projekt aktivistái kezdettől tapasztaltak ellenségességet akciók fogadtatásaként, az elmúlt hónapok fellépései azonban másnak tűnnek: „ez nem véletlen. Pontosan értjük, miért történik. Új valóság van a tíz évvel ezelőttihez képest, amikor a projekt elindult. (…) Mindenki érti, hogy mi folyik itt, és miért történik ez most” – idézte a portál Matijevszkaja-t.

A folyamatnak része lehet az is, hogy 2021-ben betiltották a Memorial emberi jogi szervezetet, amely tanulmányozta és dokumentálta a sztálini diktatúra elnyomását. Aktivistáik közül többeket bebörtönöztek vagy az ország elhagyására kényszerítettek. Mindeközben az elmúlt évtizedekben 110 Sztálin-emlékmű létesült, amelyből 95-öt Putyin 1999-es hatalomra kerülése után állítottak fel.

A sok negatív tapasztalat mellett, azonban olykor-olykor kellemes csalódásra is alkalmuk nyílik az Utolsó Lakcím projekt aktivistáinak, mert előfordul, hogy tőlük független önkéntes emlékművek jelennek meg azoknál a házaknál, ahol eltávolították egy-egy mártír emléktábláját.

„Ez nagyon sokat jelent nekem. Az ilyen emberek reakciója jóval fontosabb, mint a vandál cselekedetek” – nyilatkozta Matijevszkaja a Szabad Európának. Megvallotta azt is, hogy az összes emléktáblát helyre akarják állítani, függetlenül attól, mennyi időbe telik majd.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom