Több mint száz nevelőszülő felmondott az átvilágítás miatt, összeomlás felé sodródik a gyermekvédelem

HírKlikk 2024. augusztus 30. 10:00 2024. aug. 30. 10:00

A létszámcsökkenés súlyos csapás az ágazatra, hiszen már is eddig is mintegy 2000 nevelőszülő hiányzott.

Az 5887 nevelőszülő közül 113-an már biztosan felhagynak hivatásukkal a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt – derült ki a Népszava kérdésére küldött belügyminisztériumi tájékoztatásból. A távozók közül 48 megtagadta a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 65 pedig kérte jogviszonya megszüntetését. 

A cikk szerint a létszámcsökkenés súlyos csapás az ágazatra, hiszen már eddig is mintegy 2000 nevelőszülő hiányzott ahhoz, hogy – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – minden 12 évesnél fiatalabb gyereket családnál helyezzenek el. Így a drámai helyzet tovább romlik: elhagyott újszülöttek, csecsemők azért várakoznak kórházi körülmények között, mert nevelőszülői férőhely híján nem tudnak gondozási helyet biztosítani számukra.

A Népszava a napokban írta meg, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben dolgozó 4241 gyermekvédelmi munkatárs 6 százaléka távozik a méltatlannak tartott átvilágítás miatt. Közülük 137-en tagadták meg a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an pedig kérték jogviszonyuk megszüntetését.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megerősítette: elkezdték a gyerekvédelemben dolgozók szokásainak és életkörülményeinek ellenőrzését.

A mostani felmondási hullámokat a kormánypártok kegyelmi botrányhoz kapcsolódó gyermekvédelmi törvénycsomagjában rögzített elvárása váltotta ki. A dolgozóknak egy kérdőíven kell bizonyítaniuk kifogástalan életvitelüket. Sőt, a velük egy háztartásban élő felnőtteknek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

Azt, aki nem tölti ki az adatlapot, elbocsátják. A lapot augusztus 25-éig kellett leadni.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom