Újabb EP-határozat szorgalmazza az Európai Egészségügyi Unió megteremtését

Ujhelyi István 2020. október 22. 11:55 2020. okt. 22. 11:55

Fontos újabb mérföldkövet tettünk le az Európai Egészségügyi Unióhoz vezető úton: az EP plenáris ülésének legutóbbi szavazásán nagy többséggel fogadtuk el azt a – Dobrev Klára által jegyzett – jelentést, amely megerősítette a részben általam kidolgozott koncepció szükségességét.

Az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról szóló parlamenti dokumentum számos, Magyarországnak is fontos ügyet rögzít, így például az ifjúsági munkanélküliség, vagy épp az európai minimálbér keretrendszerének kérdését.

Számomra kiemelten fontos volt, hogy ez a jelentés is rámutasson a tagállamok egészségügyi ellátórendszerei között meglévő egyensúlytalanságokra és azok tarthatatlanságára. Jelentős siker, hogy javaslatomra bekerült a jelentésbe az Európai Egészségügyi Unió és vele együtt az egészségügyi ellátórendszerek stressztesztelésének, valamint a jó minőségű egészségügyi ellátásra vonatkozó minimumkövetelmények szorgalmazása. Bár ismét voltak arra irányuló lépések a Fidesz részéről, hogy az erre vonatkozó bekezdést kivegyék a végső szövegből, ez a szándék azonban ismét kudarcot vallott.

Folytatom a megkezdett munkát az Európai Egészségügyi Unió megteremtése érdekében, amely mögött immár látható és erős többségi támogatás sorakozott fel az Európai Parlamentben.