Végképp bezárásra kényszerül a Qualitas Gimnázium

Millei Ilona 2023. november 30. 14:50 2023. nov. 30. 14:50

Miután a Fővárosi Kormányhivatal elutasította a Soroksárról elköltöztetett Qualitas Gimnázium működési engedélyének módosítását, az intézmény nem kapja meg az állami normatívát sem. Annak hiányában pedig a gimnázium november 30-án kénytelen lesz véglegesen bezárni. Így a tanév közepén mintegy 300 tanuló – köztük 70 végzős – és több mint 20 pedagógus kerülhet önhibáján kívül az utcára. A történetnek ugyan vannak jogi és társadalmi konzekvenciái, most mégis egy szülő kétségbeesett kérdését idézzük ide: „hol van ilyenkor a felettes személy, szerv, aki végre nem a bürokráciát és a hatalmi harcot helyezi előtérbe, hanem azt a 250 diákot, akinek nem lesz hova iskolába járni december 1-jétől?”

„A gyerekek szempontjából az lenne a legjobb megoldás, ha törölnék a Qualitás Gimnáziumot a nyilvántartásból, mert akkor más intézmények kötelesek fölvenni azokat a gyerekeket (legalábbis a tanköteleseket), akik ebben a gimnáziumban tanultak. Az átvevő intézményeket a kormányhivatal ki is szokta jelölni, ahogy a törlés is a kormányhivatal feladata.” Ezt Zeller Judit, a TASZ jogásza mondta lapunknak azután, hogy szeptember 12-én tanítási időben a rendőrség és végrehajtók szálltak ki az alapítványi fenntartású középiskolához, az épületet kiürítették, a diákokat és az intézmény dolgozóit pedig hazaküldték. Azt mondták nekik, hogy tartozás miatt az ingatlant elárverezték, az épület már másé, így ott többé már nem lesz tanítás.

A gyerekek oktatáshoz való joga szeptember 12-éig nem sérült, mert addig megkapták az oktatást. Az, hogy a továbbiakban sérül-e, attól is függ, mennyire gyorsan tudják rendezni a helyzetet – tette hozzá akkor a TASZ jogásza.

Úgy tűnt, hogy a működéshez szükséges helyszín kérdését sikerült viszonylag gyorsan rendezni, az iskola rövid idő alatt talált is új épületet. Szeptember 22-én a Qualitas Gimnázium megállapodott egy csepeli iskolaépület bérbevételéről. „A kormányhivatal mind a népegészségügyi osztályt, mind a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot felkérte a csepeli iskolaépület ellenőrzésére. A szakhatóságok megfelelőnek találták az épületet az oktatási tevékenység végzésére”. A gimnázium már majdnem két hónapja működik, legalábbis működött az új csepeli iskolaépületben.

November 26-án Ott Ferenc igazgató azonban nyílt levélben tudatta, hogy a Fővárosi Kormányhivatal november 22-én kézbesített határozatában elutasította a Qualitas Gimnázium működési engedélyének módosítását. Ott Ferenc szerint a kormányhivatal teljesíthetetlen feltételhez kötötte az engedélyük módosítását, miközben a kormányhivatal osztályvezetője azzal hitegette őket, hogy minden szükséges támogatást megkapnak a hivataltól.

Az igazgató többek közt azt írta: „A kormányhivatal tisztában volt azzal is, hogy az eljárása miatt a Magyar Államkincstár felfüggesztette a gimnáziumunk állami normatívájának finanszírozását, így kénytelenek vagyunk magánkölcsönökből finanszírozni a működést. Megjegyezni kívánjuk egyébiránt, hogy 2023 tavasza óta számos alkalommal kértük a Miniszterelnök úr és Magyarország Kormányának támogatását a bizonytalan helyzet megoldásában, azonban sem támogatást, sem tanácsot nem kaptunk”.

Mivel az igazgató szerint az állami normatíva hiányában nem biztosított a gimnázium fennmaradása, „így a gimnázium 2023. november 30. napján kénytelen lesz véglegesen bezárni”.

A kormányhivatal a döntést azzal indokolta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára nem támogatta a kérelmet, mert az „államtitkárság szerint azt már május 31-ig kellett volna előterjeszteni, úgy, hogy a kiürítésünkre szeptember 12-én került sor”. Az igazgató közölte, hogy a történtek miatt petíciót indítanak, ugyanis „majdnem  300 tanuló, köztük 70 végzős és több mint 20 pedagógus kerülhet önhibáján kívül az utcára”.

A kormányhivatal az RTL Híradóval azt közölte, hogy kijelölik azokat az iskolákat, ahol a diákok folytathatják a tanulást.

Így ismét megkérdeztük a TASZ jogászától, Zeller Judittól, ez esetben nem sérül-e a diákok oktatáshoz való joga. Elmondta, hogy – miképpen korábban is említette – a tanköteleseket valahol el kell helyezni, a hogyanra pedig pontos szabályok vonatkoznak. Vagyis a tankötelesek biztos, hogy nem fognak utcára kerülni, nekik muszáj valamilyen iskolát biztosítani. Azzal lehet esetleg probléma, aki már nem tanköteles. Persze, valamiféle sérelem biztos éri a diákokat, még akkor is, ha másik iskolában folytathatják a tanulmányaikat, mert nem tudni, milyen iskolákban lehet őket elhelyezni, mennyire nagy teher az iskolaváltás év közben. 

Arról, hogy mennyire nagy teher, és nem csak a diákoknak, hanem a szülőknek is, képet nyerhetünk abból, amit egy elkeseredett szülő posztolt ki a Facebookra.

 „A Qualitas Gimnázium ügye jár a fejemben, ahova a lányom is jár, csaknem 3 hónap kálvária után, pont ott van, ahol a part szakad. Biztosan olvastátok, hogy végrehajtó általi kilakoltatás volt szeptember 12.-én. Azóta a kormányhivatallal együttműködve a gimi új ingatlant talált, melyet minden szakhatóság elfogadott, az iskola àtcuccolt, gyerekek, szülők, tanárok kicsit hátra dőltek és újra megkezdődött a tanítás.

Hideg zuhany az ma volt az új épületben, ahol az igazgató közölte, hogy annak ellenére, hogy minden feltételt teljesítettek a működés megkezdéséhez, 2023.11.24-én kézbesítésre került a működési engedély módosítását elutasító határozat! 

Mindezt azért, mert tanév közben nem lehet módosítani, kivéve, ha nem várt esemény történik és a tanítás ellehetetlenül. Na, csak hogy mindenki tudja: a végrehajtó általi kilakoltatás az nem tartozik ide… Ha nincs engedély, nincs támogatás. Ha nincs támogatás, a működést önerőből nem tudják finanszírozni… Nem kérdőjelezem meg az igazgató felelősségét, meggyőződésem, hogy nagyban hozzájárult ehhez a helyzethez.”, majd felteszi a kérdéseit, többek közt azt, hogy ma adminisztrációs ürüggyel 250 gyerek alól Magyarországon ki lehet húzni a talajt minden következmény nélkül? Kinek érdeke elkaszálni egy középiskolát és miért? Hol van ilyenkor a felettes személy, szerv, akár a kormány, miniszterelnök, ne adj isten a köztársasági elnök, aki végre nem a bürokráciát és a hatalmi harcot helyezi előtérbe, hanem azt a 250 diákot, akinek nem lesz hova iskolába járni december 1-jétől? 

A történtekhez még hozzátartozik, hogy a Qualitas Gimnáziumi Alapítvány petíciót indított a Qualitas Gimnázium megmentése érdekében. Ebben követelik, hogy a „Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági és oktatási főosztálya saját hatáskörben vonja vissza a Qualitas Gimnázium működési engedélyének módosítását jogsértően elutasító BP/1009/03952-18/2023 ügyiratszámú határozatát és adjon helyt a Oualitas Gimnázium működési engedélyének módosítására irányuló kérelemnek!” Követelik, hogy „a Magyar Államkincstár azonnali hatállyal folyósítsa a 2023. október 1. napiától felfüggesztett normatívát (nem állami köznevelési tevékenységhez kapcsolódó támogatást), mivel az a Qualitas Gimnázium működéséhez elengedhetetlen!”

Petíciójuk végén leszögezik: „Félreértés ne essék, nem kérünk semmilyen segélyt vagy méltányos elbírálást, hanem követeljük a jogszabály szerint járó működési engedély módosításának jóváhagyását és jogszabály alapján járó – a Magyar Államkincstár által felfüggesztett – normatíva folyósítását!”

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom