Jöhet az Orbán-csomag

Lendvai Ildikó 2017. november 5. 06:23 2017. nov. 5. 06:23

Magyarországon a "csomag" szó hallatán az egyszerű állampolgár összerázkódik, mert nem a karácsonyi csomagokra gondol. Átélt már Bokros-csomagot 1995-ben (ezt a választók jelentős része végül megbocsátotta), Gyurcsány-csomagot 2006-ban (ezt nem), Orbán-csomagot 2010-11-ben (ezt meg be sem vallották). Utóbbi kb. 1000 milliárdot tett ki. Érdeme a deficit csökkentése volt, de hatalmas áron.

A megszorításik zömét -a minimálbér megadóztatása, az egészségügy és az oktatás legatyásítása, a rokkantak és munkanélküliek ellátásának megkurtítása, a közmunkásbér és a szociális segély csökkentése- az amúgy is nehezen élők szenvedték el.

A kérdés: jön-e új Orbán-csomag?

Igen, jöhet. Kiderült, hogy a választás után közvetlenül korrigálni kell a a deficit és az államadósság számait is. Az európai intézmények észrevették, hogy a kormány velük szemben is megpróbálkozott az "elvesztette közpénz-jellegét" trükkel.

Az Eximbank kiadásait és adósságait (benne Vajna TV2-vásárlásához vagy Garancsi Kopaszi gáti beruházásához adott gigahitelekkel), valamint régi kedvenceink: Matolcsyék MNB-alapítványainak palotavásárlásait nem a költségvetésben könyvelték el, noha közpénzből származtak.

2005-6-ban az autópályaépítések finanszírozását intézte a mi kormányunk hasonlóképpen, vállalatokon keresztül, és már akkor is a fejünkre koppantottak. Ezért jött a 2006-os Gyurcsány-csomag, majd az őszödi beszéd - a többi ismert.

Úgy látszik, mégsem eléggé, mert az Orbán-kormány úgy tett, mintha elfelejtette volna az akkor keservesen megtanult szabályt, sőt, akkori heves szemrehányásait is, amelyek e részében bizony igaza volt.

A "csomagveszély" csak az egyik következmény. A másik, hogy a felfelé korrigált adósságszámok fényében az adósságcsökkentés dicsősége szétfoszlott, blöffnek bizonyult.

Hiába a magánnyugdíjpénztárak eltapsolt pénze és a többi: az államadósság GDP-hez viszonyított aránya érdemben nem csökkent. Ott vagyunk, ahol voltunk. Csak éppen 3,4-szeresről 4,3-szorosra nőtt a "felső" és az "alsó" ötöd közti jövedelmi és társadalmi különbség. És még a csomag előtt vagyunk...