Így lesz újra feszes a kismama melle

Foglár Noémi 2019. július 4. 15:01 2019. júl. 4. 15:01

Manapság egyre többször hallani arról, hogy a kismamák csak rövid ideig, vagy egyáltalán nem szoptatnak, sokak pedig már a terhesség alatt aggódnak amiatt, hogy a szoptatás következtében megereszkedik majd a mellük, és elveszíti régi feszességét. Természetesen az aggodalom nem alaptalan, de van megoldás, és még csak nem is muszáj hozzá kés alá feküdni.

A szülés után természetes folyamatnak tekinthető, hogy a kismama egész teste, így a melle is megváltozik, a mell szövetei megnyúlnak, a szoptatás során a mellek megtelnek tejjel, aztán mikor ez az időszak véget ér, és az anyuka fogyni kezd, a korábban feszes mellek megereszkednek, összemennek, és sok elkeseredett nő ácsorog a tükör előtt, önmagával elégedetlenül. Erre pedig nagyon is oda kell figyelni, nem ritka ugyanis, hogy ez az elégedetlenség önértékelési zavarokhoz vezet, ami súlyosabb esetben a szülés utáni depresszió egyik kiváltó oka is lehet.

Néhányan úgy gondolják, ha hamarabb hagyják abba a szoptatást, a probléma kiküszöbölhető, és megőrizhetik nőiességüket, azonban a szakemberek nem feltétlenül támogatják ezt az ötletet, már csak a gyermek szempontjából sem. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a mellek változásának elsődleges oka nem a szoptatás maga, hanem sokkal inkább a testsúly változása, a fogyás és a hízás, amely a terhesség alatt és után elkerülhetetlen. Azonban, ha tökéletes eredményt nem is lehet elérni, mindenesetre vannak bizonyos praktikák, amelyeket érdemes kipróbálni, hiszen ezekkel legalább megközelítőleg visszanyerhető a mell szülés előtti állapota.

 

Amit leggyakrabban hallani, és ami egészen biztosan nem árthat, az a torna. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek kifejezetten a mellizmot dolgoztatják meg, ezeket érdemes bizonyos rendszerességgel végezni. Orvosi tanács jól jöhet, és az is kiemelten fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, vagyis nem kell napi három órás megfeszített edzést tartani, bőven elegendő naponta körülbelül 10 percet fordítani a gyakorlatokra. A torna másik előnye, hogy egyúttal a terhesség alatt felszedett plusz kilóktól is megszabadulhatunk.

Egy másik módszer szerint kimondottan jót tesz a hideg-meleg váltózuhany a mellekre, bár elsőre szokatlan, sőt kellemetlen is lehet, idővel meg lehet szokni, és erről is csak azt mondhatjuk el, mint a tornáról: ártani biztosan nem árt vele a kismama. Több tapasztalt anyuka javasolja, hogy valamilyen olajjal kezelgessék, kenegessék magukat sorstársaik. Ez lehet akár babaolaj, mások a mandulaolajra voksolnak, a lényeg, hogy rendszeresen, minden nap alaposan be kell dörzsölni a melleket.

Érdemes a fenti módszereket kombinálni is, hiszen így fokozható a hatás, amit elérhet vele a kismama, és ha tökéletes nem is lesz az eredmény, számottevő javulást lehet elérni.

Forrás: Hírklikk