Miért hatékony a szappan a bőrön megtelepedő koronavírus ellen?

Valentin 2020. november 22. 14:55 2020. nov. 22. 14:55

Számos vírus (például koronavírus, H.I.V., a hepatitis B és C okozta vírusok, herpesz, Ebola, Zika) és baktériumok lipid membránba csomagolva találhatóak a kezünkön vagy más felületeken. A szappan molekulái felhasítják ezen lipidek membránját és ezzel a vírus örökítő anyaga már nem lesz képes bejutni a sejtekbe. A szappan molekulái a szétroncsolódott vírus darabjait körbefogják, s ezt mi vízzel, alapos kézmosással le tudjuk öblíteni.

De ha épp nem tudunk kezet mosni...

A felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust, derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából.

Tehát ha nem áll rendelkezésre natúr szappan és víz (például utazáskor), akkor egy alapos dörzsölés a minimum 70 százalékos alkoholos fertőtlenítővel kiváló megoldás.

Miért fontos kézfertőtlenítés után krémet használni?

A száraz, repedezett bőr támadási felület a vírusoknak, a mikrosérüléseken keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Megfelelő hidratálással, ápolással ez megelőzhető, így biztosítva teljes védelmet a kezek számára.