Minden embernek van korpája

Valentin 2020. augusztus 20. 20:04 2020. aug. 20. 20:04

Nyáron, amikor mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, nagyon kellemetlen lehet a korpás haj és az emiatt felmerülő gyakori vakaródzás. A probléma okának feltárása után, számos eszköz van a kezünkben, hogy javítani tudjunk az állapoton, esetleg meg is szüntessük a gondot.

A fejbőrön minden ember esetében élesztőszerű gombák élnek. Amikor ez a gomba túl nagy mennyiségben termelődik, az irritálja a fejbőrt, és a fejbőr a korpa túltermelésével reagál. A korpaképződés persze egyéni faktorokon, a koron és a klímán is múlik. A kevés fény is, különösen az UV fény hiánya, télen szintén okozhat korpásodást. A hajápolási rutinunk is közrejátszhat. Ha nem mosunk hajat megfelelő gyakorisággal, az szintén korpásodást okozhat.

Mind a korpának, mind a viszketésnek számos oka lehet, éppen ezért, ha tartósan fennálló problémáról van szó, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Csak a pontos diagnózisra épülhet ugyanis hatékony kezelés, csupán így szabadulhatunk meg a kínzó és sokszor önbizalom romboló tünetektől.

A korpa megjelenésének számos további oka lehet, így például stressz, legyengült immunrendszer, túl gyakori sapkaviselés, a pH érték megváltozása, illetve igen gyakran a nem megfelelő hajápoló készítmények, hajfestékek használata. Ez utóbbiak allergizálhatnak is. Az emiatt kialakuló korpásodás pedig fejbőrviszketést is okozhat.

A korpa kezelésére számos hatékony módszer létezik, és amennyiben nem csak külső okok állnak a háttérben, koncentrálnunk kell a belső okok megszüntetésére is.

A hajmosás általában gondoskodik az elhalt hámsejtekről. Ezek a sejtek csak akkor lesznek láthatóak, amikor a fejbőr extra mennyiségű szarusejtet termel. Ennek nem feltétlenül van köze a száraz fejbőrhöz. A zsíros haj is járhat korpásodással. 

A korpa elleni samponokat érdemes kis ideig a fejbőrön hagyni, (maximum két percig), hogy a hatóanyagok kifejthessék hatásukat. Gyakran mossunk hajat ilyen esetben, hogy a leváló korparészecskéket eltávolítsuk. A kimosást nem igénylő hajtonikok is nagyon hatékonyan veszik fel a küzdelmet a korpa ellen.

Amit megtehet a korpa ellen:

  • Kerülje a fejbőr irritálását, amit forró vizes mosás, erős dörzsölés, kemény hajkefék használata, vagy magas fokozaton történő hajszárítózás okozhat.
  • Ha észrevette, hogy korpás a haja, kerülje a fejbőr további izgatását, amivel például a festés, hajvasalás vagy dauerolás jár.
  • Ha a haja száraz és igénybevett, akkor a korpásodás elleni samponok még tovább száríthatják. Ezért vagy balzsamot vagy pakolást kell használnia minden hajmosás után.
  • Az egészségtelen étrend és/vagy a folytonos stressz önmagában nem okoz korpásodást, de könnyen tovább ronthat a helyzeten.