Mit tegyek ha őszül vagy ősz a hajam?

Valentin 2020. július 26. 14:10 2020. júl. 26. 14:10

A haj, akárcsak a bőr az évek során veszít életerejéből. A sejtközi kötőanyag roncsolódik, a haj veszít sűrűségéből, tartásából és volumenéből, elvékonyodik. Amikor a hajhagymában a természetes sejtek működése leáll, a hajszálba már nem természetes pigmentek, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, aminek következtében a haj „megőszül”.

Ősz hajszálaink a keratin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik fehér színüket. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt, teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le.

Általában a nőknél 40-50 éves kortól jelentkeznek az őszülés első nyomai, de ez embertípus válogatja, akár örökölni is lehet a korán őszülést. Általában halántéknál, és a fejtetőn észlelhető először.

Az idő múlásával szép lassan az egész fejtetőn jelentkeznek az ősz hajszálak. Mikor a haj még nem teljesen ősz (fehér), addig „mákosnak” hívjuk, a színéből adódóan, ilyenkor összhatásilag szürke színe van a hajnak. Az ősz és az eredeti hajszálak váltakozó növekedése miatt.

Sajnos az időt megállítani nem lehet, de pár praktikával az ősz hajunkat is el tudjuk fedni.

Pár jó tanács ha zavarnak az ősz hajszálak:

  • válassz minél világosabb hajszínt, hogy a lenövésnél kevésbé legyenek szembetűnők az ősz hajszálak,
  • viselj olyan frizurát amiben nincs választék,
  • ne tűrd a füled mögé, tűzd vagy fogd hátra a hajad ha halántéknál is őszülsz.


Hogy hajunk továbbra is szép és egészséges legyen, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hagyjunk fel a dohányzással, mert sárgíthatja az ősz hajszálakat, s mivel a haj nagy részét fehérjék alkotják, ezekből is vigyünk be eleget a szervezetünkbe. A melanin termelést segíthetik a B-vitaminok, hajunkat erősíthetik az E- és A-vitaminok, a különböző szépségvitaminok összetevői is.

Fontos a megfelelő sampon 

Ha már túlnyomóan ősz a hajunk, akkor attól kell megóvnunk, hogy rezes, sárgás, vagy lilás árnyalatot kapjon. Ehhez nem árt speciális sampont beszerezni. A lila színért a hamvasító sampon túlzott használata lehet ludas, ami ugyan megóv a sárgás hajszíntől, de ha túl sokáig hagyjuk a hajunkon, vagy túl gyakran mosunk vele hajat, akkor punkosan lilának tűnhetünk.

A hajmosásnál érdemes a zuhanyfejre vízszűrőt tetetni, mert így megóvhatjuk hajunkat a csapvízben található ásványi anyagoktól, amik elszínezhetik a hajunkat, vagy épp károsíthatják. Már kapható olyan sampon is, ami segít megszabadulni a hajszálakra lerakódott vízkőtől – erre a célra ajánlott egyébként az ecetes vizes öblítés is.

Egy jó hajbalzsamot is érdemes hazavinni, ami nem nehezíti el a frizuránkat, viszont csillogóbbá, egészségesebbé teheti a fürtjeinket.