Nem mindegy, milyen diétát választasz!

Foglár Noémi 2019. július 15. 14:17 2019. júl. 15. 14:17

Biztosan veled is előfordult már, hogy a barátnőd számára bevált, s általa ajánlott diétás étrend a te esetedben hatástalannak bizonyult. Ennek az lehet az oka, hogy különböző az anyagcsere típusotok…

…, azaz a tápanyagok feldolgozása során különbözőképpen reagál a szervezetetek. Érdemes szakemberrel meghatároztatnod, hogy a gyors égetésű, a lassú, illetve a kevert anyagcsere típusba tartozol-e?!

Ez határozza meg ugyanis azt, hogy milyen étrenddel tudod az optimális súlyodat elérni és megőrizni, s így sok felesleges önsanyargatástól kímélheted meg magad.

A gyors égetésű típusba tartozók szénhidrát-feldolgozása optimális, anyagcseréjük felpörgetett, ezért általában vékony testalkatúak, kevésbé hízékonyak. Számukra a magas szénhidráttartalmú táplálkozás az optimális, messzemenően figyelembe véve a minőségi szempontokat.

A fehérjebevitelt főleg növényi eredetű tápanyagokból kell biztosítaniuk, mivel az ilyen anyagcsere típusú szervezet nehezebben dolgozza fel az állati eredetű fehérjéket.

A lassú égetésű, azaz a lassú anyagcseréjű emberek szervezete a szénhidrátbevitelre éhségérzettel, vérnyomás-növekedéssel, hosszú távon pedig súlygyarapodással reagál. Jellemző erre a típusra az erős testalkat, a hízékonyság.

Ha ebbe a típusba tartozol, a szénhidráttal szembeni intolerancia miatt hangsúllyal szerepeljenek az étrendedben állati eredetű fehérjék, úgymint hal, tojás és tejtermékek, zöldséggel, salátával kiegészítve.

A kevert típusú emberek általában atletikus testalkatúak, zsírlerakódás jellemzően a testük középső zónájában, főként a hasuk tájékán alakul ki. Közepes gyorsaságú anyagcserével számolhatnak, illetve keverednek a fehérje- és szénhidrát-feldolgozás másik két csoportban megfigyelhető jelenségei.

Éppen ezért, ha ebbe a típusba tartozol, délig fogyassz minőségi szénhidrátokat, úgymint gyümölcs, teljes kiőrlésű termékek, rizs, majd a nap második felében a szénhidrátban szegény ételeket részesítsd előnyben, fogyassz inkább húst és zöldségeket.

Forrás: Hírklikk