Sapkában vagy sapka nélkül

Valentin 2021. január 12. 18:02 2021. jan. 12. 18:02

Itt a hideg zimankó. Van, aki azt mondja hordani kell sapkát, mert megfázik a fejbőr, mások azt mondják nem kell, csak feleslegesen zsírosodik tőle a haj.

Mi az igaz? 

Az igazság, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, szüksége van-e sapkára. Értelemszerűen, ha érezhetően fázik a fejbőr, húzzunk sapkát, ha viszont nem fázik és amúgy sem szoktunk, nem kell erőltetni. 

A sapka hordása mellett viszont nagy érv, hogy a testhőnk jelentős része a fejünkön keresztül távozik, így ha van fejfedőnk, a testünk kevésbé fázik. Ezen kívül megelőzhető pár kellemetlen probléma is.

Korpásodás

Télen, a fejbőrön is jelentkezhetnek az ezzel járó kellemetlen panaszok. Ezek kialakulásának leggyakoribb oka, hogy reggel nem hagysz elég időt a hajszárításra, és vizes fejbőrrel lépsz ki a mínuszokba. Ilyenkor a fejbőr megfázik, begyullad, a bőr hámlásnak indul, és már meg is jelent a visszataszító  korpa, amit beszerezni nagyon könnyű, elmulasztani viszont annál nehezebb.

Hajhullás

Nagyanyáink gyakran emlegették a kopaszodást, mikor a vizes fejbőrről volt szó: a városi legenda szerint, aki reggelente mos hajat téli időben, annak hamarosan kihullik a haja. A kopasz foltok megjelenése talán kissé túlzás, az azonban biztos, hogy a meghűlt fejbőr miatt a hajszálak meggyengülhetnek, és gyorsabban kihullhatnak. Tehát, ha sapkát nem is, legalább a kapucnit nyomd a fejedbe, hogy valamelyest melegben és biztonságban tartsd a fejbőrödet.

Zsírosodás és kellemetlen tapintás

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a fűtési időszakban mennyi káros anyag kerül a levegőbe. Ezek a származékok eltömítik a pórusokat, gyengítve a fejbőr védekezőképességét, aminek hatására a hajhagymák is sokkal sérülékenyebbé válhatnak. Nem beszélve arról, hogy a szénhidrogének megtapadnak a hajszálakon, korai zsírosodást, kellemetlen tapintást okozva. Tehát, lehet, hogy kellemetlen, amikor a fejfedő a kobakodon van, de a hajad nagyobb biztonságban van alatta, mint kitéve a környezeti viszontagságoknak.

Szóval, inkább használjunk sapkát, hajmosás után pedig megfelelő hajszárítás nélkül ne siessünk a hidegre.