Olcsó politikai haszonszerzés

Vásárhelyi Mária 2017. szeptember 17. 20:22 2017. szept. 17. 20:22

Magyarázzátok el egy csekély értelmű medvebocsnak mi történik, ha sikerül 200 ezer aláírást összegyűjteni azért, hogy írjanak ki népszavazást arról, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét 8 évről 12 évre emeljék?

Nota bene; feltéve de meg nem engedve, hogy érvényes és eredményes népszavazás lesz erről, és felemelik az elévülési határidőt, mi fog változni ettől?

Csökkenni fog a korrupció? Eredményesebb lesz a korrupciós bűncselekmények felderítése? Több korrupciós bűncselekmény jut majd el bírósági szakba? A hosszabb elévülési idő miatt visszahőkölnek a korrupt politikusok és gazdasági vezetők?

Magyarország tényleg azért süllyed a korrupció mocsarába, mert túlságosan gyorsan - 8 év alatt - elévülnek a korrupciós bűncselekmények? Nem azért mert a kormány és klientúrája szügyig gázol ebben a mocsárban?

És nem azért romlik évről évre a helyzet, mert a rendőrség és az ügyészség a korrupciós bűn üldözése helyett falaz a korrupt politikusoknak, köztisztviselőknek és gazdasági vezetőknek? Nem azért mert a korrupció elleni küzdelem jelszava alatt a Fidesz politikai koncepciós eljárások sorát indította az elmúlt 7 évben, amelyek döntő többsége a vádemelésig sem jutott el vagy ha mégis akkor bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában felmentéssel zárult?

És a közvélemény számára nyilvánvaló lett, hogy az egész nem volt más, mint politikai pankráció, a politikai ellenfél morális ellehetetlenítése érdekében.

Arra nem gondolnak a népszavazás kezdeményezői és támogatói, hogy a jelenlegi kommunikációs viszonyok között milyen magas labdát adnak fel ezzel a velejéig korrupt kormánypártoknak.

Tartok tőle, hogy az ilyen, egyre inkább járványszerűvé váló komolytalan és kontraproduktív kezdeményezések semmi másra nem jók, mint a népszavazás - egyébként is elég problematikus - intézményének teljes lejáratására.

Sajnos ez sem más, mint egy társadalmilag nagyon súlyos probléma aprópénzre váltása olcsó politikai haszonszerzés érdekében.