A kifosztás nem áll le

Németh Péter 2021. február 1. 09:15 2021. feb. 1. 09:15

Nem áll le az Orbán-kormány az önkormányzatok kifosztásával – legalábbis ez olvasható ki abból az értesülésből, amelyet a Hírklikk szerzett meg. A történet tehát arról szó, hogy a kabinet elszedné azon szakrendelőket, amelyek még önkormányzati tulajdonban vannak. Nincs mindegyik ott, de jónéhány igen, ráadásul olyanok, amelyekre az adott kerületi, városi testület sok milliárdot költött.

A Fidesz uralta kormány már nem először tesz kísérletet erre az akcióra. Pár évvel ezelőtt hasonló terv fogalmazódott meg, de akkor még nem volt semmi veszélyérzet a kormánypárti vezetőkben, ezért halasztották a végrehajtást.  A 2019-es önkormányzati választások azonban jelentős lyukat ütöttek a monolit hatalmon; azóta szinte naponta születnek új és új ötletek az ellenzékivé vált városok – élükön Budapest – megleckéztetésére (értsd: kifosztására). A kormány az elmúlt tíz évben is szorgalmasan kurtította az önkormányzati vagyont és hatásköröket; elvette iskoláit, kórházait, másfél éve a pénze nagy részét. Nem csoda, ha folytatni akarná ezt a politikát.

„Fél évvel a választások előtt meglehetősen kockázatos egy ilyen lépés – fogalmazott egy, neve elhallgatását kérő polgármester; nem biztos, hogy a jövő évi választásokig zökkenőmentes lenne az átállás, és akkor kontraproduktívvá válhat az elképzelés.”

Ezzel együtt, mondják mások, könnyen lehetséges, hogy ezt is megteszi a kormány; mindennél fontosabb számára, hogy bebizonyítsa a helyi vezetés alkalmatlanságát. Az ellenzékiekét csak – persze. Mert milyen dolog az, jelentette ki érdeklődésünkre egy másik, ugyancsak ellenzéki polgármester, hogy a Fidesz elveszi az önkormányzatok helyi iparűzési adójának egy részét, ugyanakkor a kormánypárti polgármesterekkel megállapodik a külön támogatásokban, majd’ másfél milliárd forintot ad nekik kompenzációként.

A kormány különben eddig is igyekezett akadályozni a helyi szakrendelők működését. A XIII. kerület, amely Tóth József vezetésével megépítette az egynapos sebészetét, azaz nem kell kórházba, vagy magánklinikára menniük azoknak a betegeknek, akiket el lehet látni ezen keresztül is, közel sem tud annyi beteget ellátni, mint amennyire képes lenne, mert nem kap hozzá állami támogatást. Ugyanez vonatkozik az MR-, CT- vizsgálatokra: a kerület beszerzett hozzá megfelelő műszerparkot, de mert nem kap állami kiegészítést, meg kell maradnia abban az állapotban, ahol nincs kihasználva a kapacitás. Ez pedig azért is meglepő, mert még magáncégeknek is jut az állami pénzből, az önkormányzatnak azonban nem.

A Fidesz az elmúlt több mint tíz év alatt mindent elkövetett annak érdekében, hogy fokozza a centralizációt, de csak az derült ki ezen időszak alatt, hogy rossz gazdának bizonyult. Nem újította fel az iskolákat, a kórházakat, egyre több van közülük lerohadt állapotban. Van olyan iskolaépület Angyalföldön, ahol az önkormányzathoz tartozó rész fel van újítva, míg az állami oldal ott mutatja magát lepusztult állapotban.

„Minden a jövő évi választásokon múlik – foglalta össze a helyzetet egy szakértő –, ha újra nyer a Fidesz, egészen biztos, hogy teljesen kiüríti a helyhatóságokat. Orosz típusú modellre törekszik, ahol lényegében funkció nélkül maradnak az önkormányzatok, minden hatalom a központi kormány kezében összpontosul.”

Egy újabb választási győzelem esetén semmi gátlás nem lesz Orbánban, hogy megszüntesse ezen kis ellenállások lehetőségét is; egy pénz nélkül maradó, intézkedésekre, probléma-megoldásra képtelen önkormányzattól nyilván elfordulnak a választók – jelentette ki szakértőnk. Arra a felvetésre, hogy a kormány ‘– épp a fentebb említett példák mutatják – nem képes kezelni a helyben keletkező ügyeket, nagy valószínűséggel nem is akarja, szakértőnk úgy felelt: Orbán felfogásában az a fontos, hogy letörjön minden ellenállást, minden lehetséges ellenpólust, ezért szívja el a városoktól az erőforrásokat, és a lakossággal való közvetlen kapcsolat lehetőségét. Hogy aztán később ebből problémák adódnak, azt majd megoldja – kommunikációval, vagy éppen ad hoc intézkedésekkel. Szóval, ha a miniszterelnök úgy mérlegel, hogy számára többet hoz a konyhára, ha a szakrendelőket is elveszi, illetve a kormányhoz csatolja, akkor meg is fogja lépni. Hiába költött bármennyit is egy önkormányzat ezekre az intézményekre, elég egy rendeletet hozni, vagy a kétharmaddal törvényt alkotni, és minden elvehetővé válik – kártalanítás nélkül. Viszik a rendelőt, az épületet, viszik az összes jogosítványt. Arra a kérdésre, hogy ez meddig mehet így, csak azt a választ kaptuk: amíg ki nem szavazzák a Fideszt a hatalomból.