Akkorára nőtt a kormány, hogy a Holdról is látszik

Föld S. Péter 2022. június 1. 15:00 2022. jún. 1. 15:00

Vagy ha onnan nem is, Brüsszelből biztosan. A miniszterek és államtitkárok mellett ugyanis csaknem másfél tucat kormánybiztos segíti a nemzet felemelkedését és biztosítja, hogy Magyarország előre menjen és ne hátra. Vagyis, egy futballcsapat biztosan kiállítható a kormánybiztosokból, plusz még a kispadon is bármikor bevethető, jelentős játékerőt képviselő versenyzők ülnek. Orbán Viktor 16 kormánybiztost nevezett ki, a miniszterelnök velük vág neki az újabb négy esztendőnek. Van még mellettük 62 államtitkár, s bár az ő létszámuk kevesebb, mint ahányan az előző ciklusban voltak (76), de még így is többször annyian vannak, mint a Bajnai kormány (20 államtitkár), vagy a második Gyurcsány-kormány (23 államtitkár) idején.

Orbán Viktor második kormányzása kezdetén, 2010-ben olcsó, takarékos és hatékony állammal kecsegtette az őt kétharmaddal trónra segítő magyarokat. Nos, a minisztériumok számát tekintve sikerült is betartania az ígéretét – az egészségügynek, az oktatásnak, a környezetvédelemnek máig nincs minisztériuma –, ám államtitkárokban már akkor sem szűkölködött a kormány. Mostanra pedig rekordot döntött a magas beosztásban lévő, az átlagnál jóval tisztességesebben megfizetett állami hivatalnokok száma.

A miniszterek és államtitkárok munkáját tehát 16 kormánybiztos is segíti. Ha valaki nem tudná, mi fán terem a kormánybiztosság, a kedvéért utánanéztünk, és most betűhíven idézzük a foglalkozás meghatározását: „A kormány – normatív határozatával – miniszter vagy kormányhivatal feladatkörébe nem tartozó vagy kiemelt fontosságú feladat ellátására kormánybiztost nevezhet ki. A kormánybiztos megbízatása meghatározott időre, de legfeljebb két évre szól.”

A 16 most kinevezett kormánybiztos között vannak olyanok, akik eddigi munkájukat folytatják, mások újak a szakmában, és akadnak olyanok is, akik az államtitkári széknek voltak kénytelenek búcsút inteni. Panaszra azonban nekik sincs okuk, mert az államtitkári fizetésüket meghagyta a miniszterelnök.

Németh Szilárd, aki nemrég még honvédelmi államtitkárként védte Magyarországot az esetleges külföldi támadásoktól, mostantól minden energiáját és idejét a rezsiharcnak szentelheti. (Az ő feladatairól épp a napokban írtunk bővebben). Ugyancsak kormánybiztos lett Szabó Tünde, aki nemrég még a sportügyekért felelős államtitkárként valósította meg önmagát, ő mostantól a hat Gazdaságfejlesztési Zóna egyikének komplex fejlesztéséért felelős.

Érdekes feladatot kapott Tuzson Bence, akit a deregulációért felelős kormánybiztossá nevezett ki Orbán Viktor. Hogy ez az elnevezés konkrétan milyen tevékenységet takar, arról halványlila segédfogalmunk sincs, de hát nem is nekünk kell ezt tudni, elég, ha Tuzson Bence tudja, hogy mi a dolga.

Ugyancsak egy első megközelítésben furcsának tűnő témakörben bizonyíthat majd Ruszó Gyula, akinek tevékenységét szintén Orbán Viktor irányítja. Őt az „Indonéz Köztársaság közúthálózata útdíjfizetési rendszerének létrehozása és fejlesztése tekintetében Magyarország által biztosított szakmai támogatásokért felelős kormánybiztossá” nevezték ki. Hogy a magyar államnak mi köze van az Indonéz Köztársaság közúthálózata útdíjfejlesztésének létrehozásához és fejlesztéséhez, azt leginkább a most kinevezett kormánybiztostól kellene megkérdezni. 

Ha ő nem, a tevékenységét felügyelő Orbán Viktor bizonyára szívesen válaszol az ezirányú kérdésekre.