Az Orbán-kormány újabb ügyben megy szembe az Európai Unióval

Sas István 2020. december 5. 13:31 2020. dec. 5. 13:31

Ráadásul most teljesen egyedül, az álláspontját még Lengyelország sem támogatja.

Arról van szó, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága elfogadta a WHO, az egészségügyi világszervezet javaslatát, és törölte a kannabiszt a legveszélyesebb – és ezért leginkább üldözendő – drogok listájáról. A javaslatot az összes EU-s ország megszavazta, egyetlen kivétellel – ez persze Magyarország volt. 

A fideszes propaganda valószínűleg majd azzal áll elő, hogy Brüsszel a kábítószerek pártjára állt – holott ennek pont az ellenkezőjéről van szó. Talán meglepő, de a fű legalizálása éppen a veszélyes kábítószerek elleni harc szempontjából lenne fontos.

A kannabisz valóban tudatmódosító szer, de azok között tényleg az egyik legkevésbé veszélyes – sok szempontból még a legális tudatmódosító szernél, az alkoholnál is jóval kevésbé veszélyes. A füvezők kevésbé válnak agresszívvá, mint a lerészegedők, az amszterdami „kávéházakban" jóval ritkábbak a verekedések, mint a kocsmákban, és a marihuána fogyasztóit kevésbé fenyegetik betegségek, mint az alkoholistákat. 

Ha a fű legális, annak az egyik fontos hatása, hogy a drogokkal kereskedő maffia elesik egy jelentős bevételtől, míg az állam új bevételhez jut, például adók formájában. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy az amerikai maffia az alkoholtilalom idején vált különösen gazdaggá és erőssé. 

Ennél is fontosabb, hogy ha a marihuána fogyasztói megvehetik a füvet mondjuk a „Nemzeti Fűboltokban", akkor nem kell kapcsolatot tartaniuk drogdílerekkel, akik a nagyobb haszon érdekében megpróbálják rábeszélni őket a keményebb drogok, vagy akár a néha életveszélyes dizájner drogok fogyasztására.