Debrecenbe nem kéne menni: nem léphet fel szülővárosában az ellenzéki humorista

Föld S. Péter 2024. szeptember 1. 07:25 2024. szept. 1. 07:25

A köztévé május végi választási vitaműsorában a Kutyapártot képviselő Tóth Imre (művésznevén Bruti) augusztus 20-án közzétett Facebook-posztjában arról írt, hogy a „narancsos” falvakba és városokba nem hívják őt fellépni. Nem ő az egyetlen, aki így járt, s nem csupán a humoros műfaj művelőin veri el a port a hatalom.

„Az idei év is érdekesen alakult számomra. Egyrészről túl vagyok rengeteg fellépésen, egy választáson és egy »remek« EP-vitán... Másrészről viszont az újabb M1-es szereplésem óta megint nem kell járnom fellépni narancsos városokba, falvakba. Idetartozik természetesen saját szülővárosom, Debrecen is” – írta Bruti a Facebookon, majd hozzátette, „Ha megnyilvánulsz a Fidesszel szemben, netán még szerepet is vállalsz ellenük a politikában, akkugyár ügyben, akkor neked kábé kuka. Rengeteg fellépést, a megélhetésedet bukod el a nézeteid miatt.”

A Bruti művésznéven futó Tóth Imre a köztévé május végi, választási vitának kinevezett műsorában lett országosan ismert. A Kutyapártot képviselő humorista a migráció kapcsán például azt mondta, hogy szerinte Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémája van, az orvoshiányra pedig azt a megoldást javasolta, hogy a távozó orvosok vigyék magukkal a betegeiket is.

A Fideszről régóta az a vélekedés, hogy értik a humort, de nem szeretik. 2024 júliusában Pottyondy Edina stand-upos előadó arról írt, hogy „Sopron városában az önkormányzati fenntartású művelődési intézményekben nincs időpont számára. Soha, semmikor... A politikai közösség, ami szeret úgy hivatkozni magára, hogy sosem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük, Sopron városában nem ad termet a stand-up előadásomra, nem engedi a saját polgárainak, a saját választóinak, hogy maguk döntsenek arról, hogy meghallgatják-e Pottyantós kisasszonyt.”

Az idén januárban Kiskőrösön egy másik humoristával történt hasonló. Ott a helyi művelődési központ vezetője maga intézkedett, hogy megvédje a lakosságot a szerinte ártalmas gondolatokól. A Kiskőrösről kitiltott Somogyi András humorista története abban különbözik a többi, ugyancsak vállalhatatlan esettől, hogy elmaradt az ilyenkor szokásos mellébeszélés, miszerint nincs szabad időpont, terem stb. A döntést elrendelő kulturális dolgozó ugyanis nem kertelt: szerinte „a programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra”.

Hogy miért nem „engedhetik fel” a politikai paródiákat a színpadra, arról nem szólt a humoristának írott levél. Nehéz is lett volna megfogalmazni, hiszen nincs benne az Alaptörvényben, hogy Magyarország polgárai nem hallgathatnak politikai paródiákat, de még alacsonyabb rendű jogszabály sem rendelkezik ilyenről.

A kiskőrösi művelődési ház vezetője amúgy biztosra ment, amikor nem kívánta kockáztatni az állását. Mert bár hivatalosan nem tiltják a humort, mi van akkor, ha a főnöke, a polgármester rossz néven veszi, ami a színpadon elhangzik? Vagy, ne adj' isten, maga a megyei közgyűlés elnöke tesz egy rossz pontot a neve mellé?

Áprilisban Koltai Róbert a Facebookon jelentette be, hogy Ócsa első embere nem tart igényt a szereplésére. „Nemkívánatos személy lettem, tisztelt ócsai közönség, jóllehet, a többi szereplés kárpótol. Nem sorolom fel, hogy hol mindenhol várják tárt karokkal zenés estemet Dés László dalaival. Sajnálom!” Pedig nem neki kellene sajnálkoznia. Koltai az ócsai fellépés nélkül is elvan valahogy, a helyi közönség azonban nem láthatja és hallhatja élőben a számtalan filmből, színházi szerepből, valamint a Rádiókabaréból (Illetékes Elvtárs) ismert színművészt. 

Nem ma kezdődött mindez, 2018-ban Alföldi Róbert személye vált veszélyessé Zalaegerszegen. A színész-rendező március 22-re szóló meghívását az 1848-as forradalomra való emlékezésre hivatkozva, lemondták. Zalaegerszegen egyetlen olyan terem sem akadt, amelyet bérbe adtak volna a beszélgetésre. (Nem kis faluról beszélünk, hanem egy vármegyei jogú városról.) A termeket, színpadokat más alkalommal minden gond nélkül bérbe adó tulajdonosok félnek. Félnek azoktól, akiknek őket kellene képviselniük, de nem ezt teszik, hanem félelmet keltenek, fenyegetnek. Sunyi módon ráadásul, mert az ukázok sehol nincsenek leírva. Csak szólnak, hogy Alföldi (Koltai, Pottyondi, Somogyi, Bruti – a sor hosszasan folytatható) nem kell. Ha bérbe adod a termed, bajod lesz belőle. Nem lesz munkád, a feleségedet kirúgják a munkahelyéről, a gyerekedet nem veszik fel az óvodába.

A hatalom fél. Tart attól, hogy az alattvalóként kezelt polgárok szembesülnek a valósággal, és ha lassan is, de előbb-utóbb rájönnek, hogy az életük nem Brüsszel, hanem az őket megrövidítő hatalom miatt válik egyre kilátástalanabbá.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom