Éljen az örök és megbonthatatlan Szijjártó-Dzsudzsák barátság!

Föld S. Péter 2021. augusztus 16. 10:31 2021. aug. 16. 10:31

Dzsudzsák Balázs megszerezte első akciógólját a hazai elsőosztályú labdarúgó bajnokságban. A hosszú évekig légióskodó, ám tavaly repatriált Dzsudzsák ezt megelőzően szerzett már gólt az NB 1-ben, de az a gól tizenegyesből született. Vagyis, sportértékét tekintve, nem igazi, mert futballberkekben a büntetőből szerzett gólt kevésbé becsülik, mivel úgy tartják, hogy a tizenegyest kötelező berúgni. Az akciógól azonban más kategória, nem véletlen hogy a külügyminiszter a Facebookon egy igen személyes hangulatú posztban gratulált a magyar válogatott korábbi kapitányának.

Szijjártó Péter nem minden magyar labdarúgó góljához szokott gratulálni, ám Dzdudzsákhoz régi és testvéri barátság fűzi. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy Tesónak szólítja a 108-szoros válogatott futballistát, sőt, mint mostani Facebook-posztjából kiderült, ha nagyon el van ragadtatva, akkor Tessss-nek. „Ez igen, Tessss! három forduló, két gól, két gólpassz, két gól előtti kulcspassz. Gyerünk tovább!”

A gól előtti kulcspassz ugyan új, eddig ismeretlen fogalom a számunkra, bár ez biztosan a mi hibánk – hiába vagyunk futballrajongók, ezzel a kifejezéssel most találkoztunk először. Ettől még persze létezhet, sőt, szakmai berkekben bizonyára bevett szokás, hogy a gól előtti kulcspasszok tulajdonosait is feljegyzik, adott esetben meg is becsülik.

Az viszont biztos, hogy a két fiatalember, Dzsudzsák futballista és Szijjártó külügyminiszter barátsága nem újkeletű. A külügyminiszter, amikor épp nem harminc darab légezetőgépet visz ajándékba három repülőgéppel Mongóliába, szívesen mutatkozik barátja társaságában, Közös fotók is készülnek ilyenkor, dokumentálandó a két férfi barátságát – ne tessék rosszra gondolni, mert Orbán Viktor mérges lesz és összevonja a szemöldökét – és az sem titok, hogy Szijjártó időnként úgy viselkedik, mintha Dzsudzsák  lobbistája, vagy éppen a menedzsere volna. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, az olasz illetőségű Marco Rossi ugyanis mellőzte az idei Európa-bajnokságon Dzsudzsákot a csapatból, mert az volt a régóta meghirdetett válogatási elve, hogy a magyar másodosztályból nem hív be játékost a nemzeti tizenegybe. Ezen az elven lehet vitatkozni, azon viszont nem érdemes, hogy a felelősség  – és vele a csapat összeállításának joga – a szövetségi kapitányé. Ezért is volt különös, amikor az Európa-Bajnokság kezdetén Szijjártó azt üzente Dzsudzsáknak, hogy „Tesó, neked is a pályán lenne a helyed!”

Nos, Dzsudzsákot ismét pályára állították. Igaz, egyelőre nem a válogatottban, de két gólosnak mondhatja magát, Rossinak pedig, ha jóban akar lenni Szijjártóval, a már 34 éves Dzsudzsákkal is számolnia kell a magyar válogatott további mérkőzésein. Kérdés persze, hogy Rossi mesternek mik a prioritásai: azt szeretné, hogy a magyar válogatott minél jobban és eredményesebben szerepeljen a következő mérkőzéseken, vagy inkább jó pontokat szerezne Szijjártónál és annak főnökénél, Orbán Viktornál.