Európa hanyatlik…

Vasvári G. Pál 2021. november 19. 15:00 2021. nov. 19. 15:00

Két „igazi” európai hír – nem ám fake news! – a hét közepén: lakásügyének vizsgálata okán visszalépett posztjáról a norvég parlament elnöke, az osztrák parlament pedig megfosztotta mentelmi jogától a korrupció gyanújával ellene indult nyomozás miatt nemrég lemondott kancellárt. Micsoda fertő! Pfuj! Bezzeg Magyarországon…

A norvég parlament elnöke, Eva Kristin Hansen csütörtök este mondott le – adta közre az atv.hu az információt.

Hansen az NRK norvég műsorszolgáltatónak azt mondta: szerinte tarthatatlan, hogy a parlamentnek olyan elnöke legyen, aki ellen a rendőrség nyomoz. A 48 éves Hansen azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, feltételezhetően jogtalanul rendelkezett parlamenti lakással a norvég fővárosban, ugyanis évek óta van egy háza a férjével a város közelében”.

Az osztrák parlament pedig megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön Sebastian Kurz volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot – írja az MTI.

A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták, arra hivatkozva, hogy ez a lépés szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához… A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár körül: azt próbálják kideríteni… manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket”.

*

Visszataszító! Megbolondultak ezek? Lám, itt a két legfrissebb bizonyíték: leáldozóban van Európa Napja. Nem ragyog ám úgy, mint a Fidesz-kabinet jóvoltából folyamatosan emelkedő, épülő-szépülő Magyarországé! Ahol is nemrég, a kormányzó állampárt kongresszusán azt fejtegette az ellenjelölt nélkül újraválasztott pártvezér, Orbán Viktor:

„…A közösség, amelyhez tartozunk, az Európai Unió, válságról válságra bukdácsol, árnyéka, szivárványszínű árnyéka egykori önmagának, és ha így megy tovább, elfogy, mint a holdvilág… Mi nem akarunk a kommunista bürokrácia után újabb, ezúttal nyugati bürokráciát és brüsszeli diktátumokat a nyakunkba venni. Szó sem volt arról, hogy a homo Brüsselicus nevű, buborékban őshonos, meglehetősen új faj tagjai lépésről-lépésre elveszik a jogainkat… Szó sem volt arról, hogy kultúránk, hagyományaink, történelmünk fontos részeit fel kell adnunk állítólagos magasabb rendű elvek és ideológiák érdekében. Ahogy a pesti flaszteren mondják: mi itt nem fogunk megfagyni télen, ők ott meg szülhetnek férfiként – kinek mit intézett a kormánya”.

És lássuk be: ez nagyon, de nagyon igaz! Mert ami a nem is EU-tagállam, de az unió normáit követő Norvégiában és a szomszédos „laborban”, Ausztriában zajlik (ahol működik a joguralom, a fékek és ellensúlyok rendszere, ahol ellenőrzik és ha kell, korlátozzák is a hatalmat; ahol a független hatóságok nyomoznak, hogy mi történik az adófizetők pénzével, s hogy visszaél-e helyzetével, korrupt-e, akit nép őfelsége megbíz, hogy helyette döntsön és „uralkodjon”, szóval ahol a kultúrájuk, hagyományaik, történelmük fontos részeit fel kell adniuk az embereknek állítólagos magasabb rendű elvek, ideológiák miatt) – az innen nézve egyszerűen elképesztő.

Mindez az illiberális NER-ben (ami ugye nemzetileg „a miénk”) elképzelhetetlen! Itt kérem, szó sem lehet efféle fogyóholdas libernyákságokról! Abcúg Brüsszel! Itt kérem rend van. És pálinkaszabadság. Koccintsunk erre: fenékig! Itt mindent a markában tart a fideszes kormány. Amely ugyebár csak a javunkat akarja. Mindannyiunkét. Ezért mindent és mindenkit rendre jól „megvéd”. És persze rámutat arra is, éppen ki a ránk rontó ellenség, hogy szabadságszerető nemzetünk szabadságharca permanens lehessen…

A norvégok és az osztrákok, meg a többi dekadens nép pedig, ha nekik épp az kell, hát hadd bukdácsoljanak válságról válságra! Hadd veszítsék el a jogaikat, meg a szabadságukat! Hadd essenek a homo Brüsselicus nevű, buborékban őshonos, meglehetősen új faj áldozatául! Szánakozva tekintünk rájuk, mert lám, ők megfagyhatnak télen és szülhetnek férfiként… Szörnyű lehet ám norvégnak vagy osztráknak születni és ott élni! Ahol no go zónák vannak. Ahol még egy miniszterelnöknek is tartania kell attól, ha államügyészek (!) netán olyasmivel gyanúsítják, hogy a megválasztása érdekében manipulált közvélemény-kutatási adatok megjelentetésért fizethetett egy médiumnak – közpénzből…

Mi is lenne itt, ha bármiféle gyüttment, alárendelt szervezetek kedvükre vizslathatnának, csak mert a kormányfő – magas posztja ellenére igen szerényen! – olyasmit talál mondani:

Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet"…

Persze ez régi história. Idén húsz éves. Azóta pedig sok minden történt ezen a kalandos, kacskaringós, hol Európába vezető, hol meg Európából kivezető úton… Jut eszembe: merre tovább, Damaszkusz felé?