Magyarok támadtak egy magyar fiatalra Orbán sajtótájékoztatóján

Föld S. Péter 2024. október 9. 07:45 2024. okt. 9. 07:45

Megzavarta Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját Gyekiczki Márton, a Demokratikus Koalíció érdi önkormányzati képviselője. A fiatal politikus azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mennyiért árulta el Magyarországot. Az elkövető eddig jutott, amikor Orbán testőrei rárohantak és a földre teperték. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke utóbb a Facebookon arról írt, hogy büszkék arra, amit Marci tett.

Gyekiczki Márton édesapja az a Gyekiczki András szociológus, egykori SZDSZ-es politikus, aki 1990-ig – a Bibó szakkollégium igazgatójaként – a Fidesz belső köreihez tartozott, de – mint a székház-ügy miatt sokan az akkor még liberális Fideszből –, ő is távozott Orbán pártjából és a szakértőként a másik liberális pártban, az SZDSZ-ben kezdett dolgozni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az incidens után arról írt a Facebookon, hogy „Kövér tőlem elvehette a szót a parlamentben, amikor árulónak neveztem a kormányt, de megmondtuk akkor is, mindig és mindenhol el fogjuk mondani: Magyarországnak ma áruló kormánya van. Büszke vagyok Gyekiczki Marcira, hogy Orbánt ezzel Strasbourgban is szembesítette!”

A pártelnök rámutatott, hogy Gyekiczki Mártont nem az Európai Parlament biztonsági őrei, hanem Orbán és a Fidesz martalócai akadályozták meg abban, hogy bővebben is kifejtse mondandóját. Mint írta, a szabad véleménynyilvánítás elfojtása csak az orbáni világban bevett gyakorlat, az Európai Unióban nem.

Most tehát az a helyzet állt elő, hogy magyar emberek „bántottak” egy másik magyar embert és akadályozták meg, hogy elmondhassa a véleményét Orbán és a Fidesz politikájáról. Ugye, emlékszünk még, mit mondott Orbán Viktor 2018 őszén, a Sargentini-jelentés vitájában az Európai Parlamentben? „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Szép gondolat, kár, hogy az orbáni mindennapokban ennek nyomát sem látni. 2017 júliusában például Tusványoson úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy „ha a világon bárhol bántanak egy magyart, kell lennie egy piros lámpának, ami felvillan Budapesten”. S miközben Orbán a pódiumon ezt a magasztos gondolatot osztotta meg a megjelentekkel, alig néhány méternyire tőle a hajánál fogva a földre rántottak egy fiatal magyar nőt. Az volt a bűne ennek a magyar nőnek, hogy tiltakozott más magyarok tettei ellen. Nem tetszett neki, hogy a Paks2-nek nevezett projekttel kiárusították Magyarországot az oroszoknak, a Liget projekt révén pedig betonná alakítják a budapestiek kedvenc sétahelyét. 

Az pedig, aki a magyart bántotta Tusnádfürdőn, szintén magyar ember volt, a csíkszeredai konzul sajtósának a férje. Esküvői fotós máskülönben, aki, amikor nem fiatal magyar nőkre támad, hogy a hajuknál fogva a földre rántsa őket, bizonyára nagyon édi fotókat szállít a megrendelőknek, amelyeken senki nem bánt senkit, és mindenki szépen mosolyog.

Most Gyekiczki Márton tapasztalhatta meg testközelből, hogy mit jelent az orbáni szabad véleménynyilvánítás. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a történteket bűn volna elfelejteni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom