Miért hagyta el az országot Orbán Ráhel?

Németh Péter 2021. szeptember 26. 12:10 2021. szept. 26. 12:10

Mindenekelőtt rögzítsük: abszolút magánügye Tiborcz Istvánnak és Orbán Ráhelnek, ha úgy dönt, hogy elhagyja az országot. Nincs hozzá közünk, azt is megkockáztatom: ízléstelen, ha ezen gúnyolódunk, vagy olyan hangnemben írunk beszélünk, amely mélyen sértő lehet a családra nézve.

De: a két felnőtt mégsem számít akármilyen felnőttnek, nem pusztán a miniszterelnök családjának tagjai, de – nyugodtan állíthatjuk – a NER haszonélvezői. Jövedelmük, anyagi lehetőségeik messze a magyar átlag felettiek, vállalkozásaik sikeresek. Megkockáztatom: a három gyermeküknek sem lenne soha gondja ebben az országban. Tiborcz István megtalálható a 100 leggazdagabb magyar listáján, és Orbán Ráhelről is hírlik, eredményes az üzleti életben. A kérdés nyilván az, hogy maguktól jutottak-e ennyire előre, vagy a szülői háttér repítette őket a magasba. Ezt ki-ki döntse el maga. Ám éppen a sikereik, illetve a szülői háttér ki is emeli őket az átlagemberek sorából.

Tudomásul kell venniük, hogy lépéseiket, tetteiket megkülönböztetett figyelemmel követi a társdalom. Kiváltképp egy olyan helyen, ahol a miniszterelnök-apa rejtélyesen szegény vagy éppen fordítva: rejtélyesen gazdag. Távolról úgy tűnt: Orbán legidősebb lánya és férje bőven számítanak a nem mindenki számára nyitott lehetőségekre, a számukra elérhető közpénz csapokra. Vagyis innen közelítve, már nem számít annyira magánügynek, ha elhagyják az országot, és úgy döntenek, Európa más tájain telepednek le. Nem gondolnám, hogy „migrálnak”, hisz nem a befogadó ország lakói elől vesznek el megélhetési lehetőségeket, megélhetésük forrásai változatlanul itthonról érkeznek. Ez alapján pedig azt is gondolhatnánk, hogy pusztán Marbella köztudottan kellemes klímája, a tenger közelsége vonzotta őket, és éppen csak áthelyezték lakhelyüket, mintha mondjuk Zuglóból a Várba költöztek volna. Nem véletlen, hogy sok-sok magyar vásárolt már házat Marbellán; volt olyan ingatlanos vállalkozó, aki kifejezetten erre specializálódott, tehetős magyar embereknek kínált jó lakhatási lehetőséget a spanyol városban. 

A Tiborcz-család tehát nem tűnik el a szemünk elől, nem is akar: Orbán Ráhel már az első pillanatban megosztotta a hírt követőivel, nyilván nem véletlenül. Pontosan tudnia kellett, hogy költözésük bombaként fog robbanni a magyar közéletben; bő fél évvel a hazai választások előtt ez sokféle találgatásra ad okot. 

Megfejtésként állhatna itt, hogy Ráhel már nehezen bírta az apja miatt rá nehezedő terhet, de ha így lenne, felhagytak volna magyarországi vállalkozásaikkal, tényleg becsukták volna maguk mögött az ajtót. Nem ezt tették, és azt sem gondolnám, hogy lépésüket nem egyeztették magával Orbán Viktorral. Mindannyian tisztában lehettek vele, hogy egyesek úgy interpretálják majd a történteket, hogy az esetleges kormányváltás elől menekültek, de ezt a variációt nyugodtan elvethetjük, hisz' Spanyolország nincs olyan messze, lám, onnan is lehet irányítani a vállalkozásokat. 

Összességében érthető, mi több, logikus lépésnek tűnik, ha valaki ma elhagyja Magyarországot, kiváltképp, ha választott új hazájában biztosított a megélhetése. Gyerekeit nem kell a magyar közoktatás egyre poroszosabb rendszerébe illeszteni, és bár erről esetünkben nincs szó, nyugodtan vállalhatja nemi identitását, nyugodtan kikapcsolhatja agyából a politikai acsarkodást, nem kell magyarabbnak lennie a magyarnál, békén hagyják az újságok, és még sorolhatnám. Viszont: itt nem akárkiről van szó, magáról Orbán Viktor legidősebb lányáról. Egy olyan személyről, aki nem teheti meg, hogy megkérdőjelezi a nemzeti érzéseinket, nem találhat jobb otthont, mint Magyarországot, és nem találhat családbarátabb kormányt. Nem gondolnám persze, hogy a nagypapa nem gondoskodna, amennyire csak a jövedelméből (béréből) telik az unokáiról, de azért azt tudomásul kell vennie, hogy a gyerekek – ha ott maradnak – egy multikulturális környezetben nőnek majd fel, a globalizmus minden hatásának kitéve. 

Ez alapján pedig a címben feltett kérdésre csak egy válaszom van: Orbán Ráhelnek és családjának elege van abból, amit itthon tapasztal. És ő meg is teheti, hogy – félig – hátat fordít az Orbán-rezsimnek.