Nekünk ne adjanak eurómilliárdokat!

Bánó András 2020. szeptember 26. 16:45 2020. szept. 26. 16:45

Rákosi Mátyás dölyfös és nagyképű szövege jutott eszembe annak kapcsán, hogy az Európai Tanács 87,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a SURE-ból nyújtandó uniós hitelek formájában. A SURE egy ideiglenes uniós eszköz, amely arra hivatott, hogy a koronavírus-válság idején mérsékelje a munkanélküliségi kockázatokat – olvasható a testület pénteki közleményében.

Rákosi azt mondta, amikor az Egyesült Államok Magyarország felzárkóztatásának segítése céljából hazánknak is juttatni akart a Marshall segélyből: „Nem kell nekünk Marshall segély, segítünk mi magunkon!”. Azután tudjuk, mi lett a vége, milyen fantasztikus életszínvonal jellemezte az ötvenes évek Magyarországát, mit nyertünk a kopasz pártvezér magabiztos mondatával.

Most mintha ugyanez ismétlődne. Az Európai Unió megpróbál segíteni, de mi nem kérünk belőle! Hogy is képzelik ezt ott az UNIÓBAN? Segélyezni akarnak minket, és nem tudják, hogy a felelős magyar döntéshozók semmi szín alatt nem akarják segélyezni a magyar rászorultakat?  Segélyezés? Még csak azt kéne – gondolhatják – akik ebben kompetensek.

Csak néhány példa, hogy a SURE keretében nyújtott pénzügyi támogatás hogyan oszlik meg a tagállamok között, nézzük először a V 4-eket:

Cseh Köztársaság  2 milliárd euró, Lengyelország 11,2 milliárd euró,  Szlovákia 631 milliárd euró. Hol itt a V 4-ek összhangja, tisztelt kormányunk?

Nem lesz más a helyzet, ha kissé tágítjuk a kört: Horvátország 1 milliárd euró, Románia 4,1 milliárd euró, Görögország 2,7 milliárd euró, Olaszország 27,4 milliárd euró, Spanyolország 21,3 milliárd euró.

A többi tagállam számára – legalábbis ezt olvasom – még mindig nyitva áll a lehetőség arra, hogy pénzügyi támogatás iránti kérelmet nyújtsanak be, mert ennek az uniós eszköznek a keretében összesen legfeljebb 100 milliárd euró nyújtható a tagállamok számára. Azt javaslom a Karmelitában ülésező kormány tagjainak, hogy ne várjanak tovább, adják be gyorsan Magyarország kérelmét – amíg lehet. Sok százezer munkanélküli örülne ennek.

Ne Rákosit majmoljuk!