Nőkre cserélte a férfiakat a Nemzeti Sport

Föld S. Péter 2024. július 24. 15:20 2024. júl. 24. 15:20

Újra szedték és újra nyomtatták a Nemzeti Sport gondozásában megjelent Nemzeti Sport Magazin címlapját. Mint hétfőn esti közleményükben jelezték, „többen felhívták a figyelmünket arra, nagyon nem szerencsés, hogy kizárólag férfi sportolóink fotója, neve került ki a címlapra.” Tehát nem a Nemzeti Sportnál jöttek rá arra, hogy – nagyjából hasonló arányban és esélyekkel, mint a férfiak – a magyar színek képviseletében női sportolók is utaznak az olimpiára. Szerencsére az éberség nem hagyta cserben az erre illetékeseket, és szóltak a szerkesztőségnek, hogy haladéktalanul javítsák ki a hibát.

„Miután nyomdába adtuk a párizsi olimpia menetrendjét, magyar esélyeit, sportági programját részletesen bemutató Nemzeti Sport Magazint és elindítottuk annak reklámkampányát, többen felhívták a figyelmünket arra, nagyon nem szerencsés, hogy kizárólag férfi sportolóink fotója, neve került ki a címlapra. Miután a magyar csapat tagjai és az esélyesnek számító versenyzőink között is meghatározó a hölgyek száma és aránya, sem szakmai, sem egyéb indok, mentség nincs arra, hogy ilyen bántóan egyoldalú címoldalt készítettek a kollégáink, amit különösen sajnálunk annak tükrében, hogy mi magunk is rengeteget dolgozunk és publikálunk a nők szerepének, képviseletének, megbecsülésének növelése érdekében a sportban és a sportmédiában... A hibát elismerve, minden magyarázkodás helyett úgy döntöttünk, hogy újra nyomjuk a magazin olimpiai számát egy sokkal méltóbb és a valóságot jobban tükröző címlappal... Egyúttal elnézést kérünk azoktól a hölgyektől, akiket – jogosan – rossz érzésekkel töltött el vagy felháborított az elhibázott címoldal.”

Hogy kik szólhattak a Nemzeti Sport szerkesztőségének és hívták fel a figyelmüket arra, hogy nemcsak a magyar csapatban, hanem az éremre esélyesek között is vannak nőnemű sportolók, azt nem kürtölte a világgá a közlemény. Így csupán találgatásokra vagyunk utalva, mivel nem tudhatjuk, ki volt, aki szót emelt a nők érdekében. Lehet, hogy a szerkesztőségben dolgozó női munkatársak valamelyike nehezményezte, hogy nincsenek nők az olimpiai magazin címlapján, esetleg valamelyik férfi munkatárs felesége, barátnője, édesanyja tette szóvá, hogy már megint férfiak virítanak a címlapon, mintha a nők nem is lennének fontosak. Az sem kizárt, hogy magasabb helyről – Orbán Viktor, vagy Rogán Antal köreiből – észrevételezték, hogy a címlapon nincsenek nők. Amennyiben így áll a dolog, a Szöllősi György vezette lapnál sűrű bokacsattogások közepette kellett bocsánatot kérni, valamint intézkedni a címoldal újra nyomásáról. (Külön szerencse, hogy a vétkeseknek a költségeket – lévén a Nemzeti Sport a közmédiához tartozik, s részesül annak évi 140 milliárdjából – nem a saját zsebükből kell kifizetniük.)

Először tavaly tavasszal jelent meg a kormánytól független sajtóban a hír, hogy a kabinet több mint 1,3 milliárd forintot különített el tízezer példány Nemzeti Sport éves előfizetésére: ily módon kívánták biztosítani a Szöllősi György vezette újság 2024-es működését. Merthogy minden újság fontos, de a Nemzeti Sport különösen az: ez ugyanis Orbán Viktor kedvenc lapja, szavahihető szemtanúk szerint a miniszterelnök napját e lap olvasásával kezdi, külföldi útjain pedig nyomtatott példányt is szereznek a számára. 

Nemzetbiztonsági szempontból tehát elsőrangú fontosságú, hogy a Nemzeti Sport mindennapi működése biztosított legyen. Ezért is kellett a lapot behajózni a közmédia – adófizetői pénzből biztonságossá tett – kikötőjébe, és lehetővé tenni, hogy a veszteséges lap tulajdonosi jogait a jövőben az MTVA gyakorolja. 

Ehhez a médiatörvényen is változtatni kellett, de szerencsére a parlament fideszes többsége ezt a problémát is sikeresen megoldotta. Az idén márciustól tehát nem kell a kormánynak külön pénzt áldoznia Szöllősi György sportújságírói munkásságára, miután a Nemzeti Sport az MTVA költségvetéséből táplálkozik. 

A hat sportoló között pedig ezután három nőt is láthatnak a címlapon az olimpiai magazin olvasói. Helyreállt tehát a világ rendje, mindazonáltal azért felhívnánk a figyelmet a hétfőn este kiadott közlemény utolsó, egyben igencsak árulkodó mondatára. Ez a következőképpen hangzik: „Egyúttal elnézést kérünk azoktól a hölgyektől, akiket – jogosan – rossz érzésekkel töltött el vagy felháborított az elhibázott címoldal.”

Nem a hölgyektől kellett volna elnézést kérnie a szerkesztőségnek, hanem minden jóérzésű magyar embertől. Mint ahogy az antiszemitizmus sem csak a zsidókat sérti, úgy a macsóság sem csupán a hölgyek problémája. Legalább annyira azoké a millióké, akik nem egy férfiak uralta – nőnek a konyhában a helye – mentalitású országban, hanem egy normális Magyarországon szeretnének élni. A Nemzeti Sport magazinjának „elhibázott”, közpénzen kiigazított címlapja nem „csak” a nők, hanem – nemtől, életkortól, felekezettől, világnézettől függetlenül – minden tisztességes ember számára vállalhatatlan. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom