Normális ország miniszterelnöke nem olyan, mint Orbán

Föld S. Péter 2021. május 4. 06:44 2021. máj. 4. 06:44

Péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt Orbán Viktor, hogy nem javasolna internacionalista, globalista szemléletű embert az alapítványi fenntartásúvá váló egyetemek kuratóriumaiba. Az ügy előzménye, hogy a parlament 133 bátor embere, kiegészülve a még náluk is bátrabb Mi Hazánk képviselőivel, valamint a Mindenki Másnál Sokkal Bátrabb Volner János honatyával, megszavazta az egyetemek modellváltásnak nevezett megszállását. Tíz egyetem került ezzel a Fidesz kezére, megbízható, a főnökhöz a végtelenségig lojális káderekkel az intézményeket vezető kuratóriumok élén.

Ezt már korábban is tudtuk, de az némiképp újdonság, hogy Orbán Viktornak erről van véleménye. Mert az egyetemek vezetése normális üzemmenetben az intézmények polgáraira – tanáraira, diákjaira – tartozik, a miniszterelnöknek ehhez nincs köze. Normális viszonyokról írtunk, vagyis nem arról, ami ma Magyarországon történik.  Magyarország mára olyan hely lett, hogy túlmozgásos miniszterelnöke mindenbe beleszólhat, elmondhatja a véleményét életről, halálról, vakcináról és fociról.  

Azért azt jó volna tudni, hogy mit jelent Orbán Viktor olvasatában, hogy valaki globalista szemléletű. Általánosságban persze lehet sejteni, de számunkra fontosabb, hogy a miniszterelnök mit gondol erről. Ha ugyanis Orbán nem szeretné, hogy globalisták is bekerüljenek a kuratóriumokba, akkor tudnunk kell, hogy valójában kiktől óvja ezeket a grémiumokat. Első megközelítésben azt kell gondolnunk, hogy azoktól, akik nem olyanok, mint ő. Vagyis, nem szeretné, ha olyan emberek is ott ülnének az egyetemeket vezető testületekben, akiknek nem tetszik például az ország kiárusítása, eladósítása, a keleti despotákkal, különösen a Kínai Népköztársaság vezetőivel sok jót nem ígérő barátkozás. Orbán nem javasolja, hogy olyanok is labdába rúghassanak, akiknek fáj a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának szétverése, a CEU elüldözése, és hogy ez utóbbi helyét egy kommunista elveket valló kínai egyetem foglalja el.

Globalista szellemű az az ember, aki szerint a kormány elhibázta a járvány kezelését, mert az erre illetékesek nem a vírus, hanem kezdetben Magyarország fővárosa, később pedig az ellenzék ellen harcoltak. Az Orbán által globalistáknak nevezettek nem díjazzák, hogy Magyarország közvetítő cégen keresztül vásárolt a többi vakcinánál jóval drágábban kínai oltóanyagot, azt pedig kifejezetten fenyegető jelnek érzik, hogy a kínai miniszterelnök kihallgatásra Pekingbe rendelhette Orbán Viktort.

Globalista az, akinek nem tetszik, hogy Magyarországon egy ideje alkotmány helyett alaptörvény van, szabad sajtó helyett megszállt média, verseny helyett korrupció, jövőkép helyett pedig megmásított múlt. Valamire való globalista nem helyesli, hogy a nemzet javainak nagyobb részén Orbán Viktor és baráti köre osztozik, ők kapják a zsíros megrendeléseket, ők vásárolhatják fel a földeket, gyárakat, az ő zsebüket tömi tele a miniszterelnök minden földi jóval.

Orbán Viktor nem javasolja, hogy olyanok is bekerüljenek az egyetemeket vezető kuratóriumokba, akik nem olyanok, mint ő és a Fidesz. Normális országban a miniszterelnök az egyetemek kuratóriumairól legföljebb odahaza, vagy szűkebb baráti körben, szigorúan magánemberként beszélhet, mert ez olyan dolog, amihez miniszterelnökként semmi köze. Normális ország miniszterelnöke egy olyan ország megteremtésén munkálkodik, ahol azok is jól érezhetik magukat, akik nem az ő pártjára szavaztak a legutóbbi választáson.