Olcsóbb cipőt, több szerénységet, Szijjártó úr!

Föld S. Péter 2023. szeptember 24. 15:00 2023. szept. 24. 15:00

„Szia Uram! Nike Air Jordan true blue edzőcipő 75 ezer forintért érdekel? Moncler Veran Quilted Biker Jacket 1100 dollárért? Zakó, több százezer forintért?” Akár ezt is megkérdezhetnék Szijjártó Pétertől, és a válasz mindegyik esetben igen lenne. A napokban derült ki ugyanis, hogy a Balázs Kicks cipőbolt tulajdonosa Youtube-ra töltötte fel azt a felvételt, amelyen az látszik, hogy a külügyminiszter edzőcipőt vásárolt nála. Nem kártyával fizetett, hanem – mint elmondása szerint mindig – készpénzzel.

Szijjártó amúgy azért is jól járt a cipővásárlással, mert nagyot nőtt a gyerekei szemében. „Az elmúlt kilenc évben, mióta miniszter vagyok, amikről én azt gondoltam, hogy nagy dolgok, tizedannyi lelkesedést váltottak ki a gyerekeimből, mint hogy ide jövök” – dicsekedett a felvételen. 

A külügyminiszter egyébként még egy másik edzőcipőt is felpróbált, de végül 75 ezer forintos Nike Air Jordan true blue edzőcipőnél kötött ki. Mint mondta, inkább ezt veszi meg, mint a Louis Vuittont. 

Szijjártó vonzódása a bérből és fizetésből élők számára megfizethetetlen, méregdrága márkás holmikhoz nem új keletű. 2015. novemberében például egy guberáló megtalálta a külügyminiszter luxuszakóját a háza előtti kukában. Lefényképezte, majd elküldte egy internetes portálnak, akik a fotót közzétették. Kiderült, hogy egy Silka márkájú zakóról van szó, amely listaáron félmillió forintot kóstál, ezt dobta ki a külügyminiszter, és ezt szedte ki a szemétből valaki. Hogy a zakó Szijjártóé volt, ahhoz nem fér kétség: az exkluzív divatház által készített ruha bélésébe belehímezték Szijjártó Péter nevét. 

Az akkori zakó-ügyben egyébként nem csak a zakó volt érdekes, hanem az is, ahogyan Szijjártó munkáltatója, a Külügyminisztérium az ügyre reagált. Megtehették volna, hogy kínos magyarázkodásba kezdenek, és lehazudják a csillagot az égről. Hogy a zakó nem is Szijjártóé. (Csak véletlenül volt beleírva egy névrokonának a neve.) És nem is olyan drága, mint amilyennek látszik. (Pedig, épp olyan drága, sőt, nekünk, adófizetőknek még annál is többe került!). Vagy kitalálnak más, amúgy szintén hihetetlen hazugságot. A Külügyminisztérium azonban nem mismásolt, nem ködösített, hanem egyenesen belevágta a háborgók képébe, hogy jellemhiba másnak a kukájában turkálni, és az ott talált tárgyakat lefényképezni. 

Ha volt valami haszna ennek a történetnek, akkor az annyi, hogy megtudhattuk, mi az, ami jellemhiba, és mi az, ami nem. Jellemhiba vérlázító dolgokat feltárni, és azt a magyar adófizetőkkel megismertetni, de nem jellemhiba lenyúlni a magán-nyugdíjpénztárakban tartott megtakarításokat, megszállni a közmédiát, elfoglalni az ügyészséget, magunk alá gyűrni a bíróságokat, keleti despotákkal barátkozni, tőlük kedvezőtlen feltételekkel hiteleket felvenni, s ily módon az országot eladósítani.

Tavaly januárban Szijjártó Péter egy Moncler Veran Quilted Biker Jacket-ben jelent meg a nyilvánosság előtt, amelynek ára az internet tanúsága szerint mintegy 1100 dollárba kerül, igaz, van akciós is. Nem tudni, így vásárolta-e a külügyminiszter, ha igen, akkor valamivel kevesebbe került. Azért ne irigykedjünk Szijjártóra és a többi, az átlagember életszínvonalához képest elképzelhetetlen luxusban élő politikusra és NER-közeli vállalkozóra. Ne irigykedjünk a vagyonukra: megdolgoztunk érte. Vagy ahogyan az ötvenes években szellemesen megfogalmazták: „A konyak a dolgozó nép itala, amelyet a munkásosztály és a vele szövetséges dolgozó parasztság választott képviselői útján fogyaszt.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom