Rogán sorvezetője nagyköveteknek

Föld S. Péter 2021. szeptember 21. 12:33 2021. szept. 21. 12:33

Hagyomány a külügyben, hogy évente két alkalommal hazajönnek a világ különböző országaiban szolgáló magyar nagykövetek, hogy eszmét cseréljenek egymással, valamint tájékoztatást kapjanak a magyar külpolitika prioritásairól. Ezeken a nagyköveti értekezleteken a kormány tagjai is rendre megjelennek és háttértájékoztatót adnak a hazánkat szolgáló diplomatáknak. A Népszava értesülése szerint az idei, augusztus végi nagyköveti értekezlet Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a vendégjátékával rendhagyóra sikeredett.

Abban, hogy a kormánytagok időről-időre elmondják, mit tartanak fontosnak a következő hónapokban, nincs semmi rendkívüli. Sőt, épp az ellenkezője volna meglepő, hiszen egy hazánkat a külhonban képviselő nagykövetnek illik képben lennie a hazai történésekkel és kormányzati tervekkel kapcsolatban. Ez évben azonban az igen sokoldalú, magát feltalálóként is megmutató Rogán Antal propaganda miniszter is szólt a diplomatákhoz. Akik – a Népszava egyik forrása szerint – egy kampányrendezvényen érezték magukat.

Rogán ugyanis elmondta nekik, hogy a választás közeledtével mire figyeljenek munkájuk során. Túl azon, hogy szinte mindenre, mert az ellenfél (ellenség) nem lankad: Brüsszel megtámadta Magyarországot, ehhez a hazai és a nemzetközi baloldalt hívta hadba, Gyurcsány pedig visszatérne. Mindenre oda kell tehát figyelniük a nagyköveteknek, még arra is, hogy tudják, meddig terjed a választók emlékezete. Vagyis, mindezt lefordítva a propaganda nyelvéről magyarra: mi az, amit még be lehet adni nekik, és mi az, amit már nem vesz be a gyomruk. Ezen kívül, a nagykövetek megtudhatták azt is, hogy mit kell majd a kampányban mondaniuk s hogy bárki is lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az erre illetékesek mindenkire rákészültek.

Az világos, hogy a Fidesz választási programja egyetlen szóban foglalható össze, ez a szó pedig így hangzik: Gyurcsány. Ezt kell sulykolni idehaza és külföldön, éjjel, nappal, minden hullámhosszon. És persze azt is el kell mondani, hogy Brüsszel hiába támadja Magyarországot, de mi megvédjük Nyugat-Európát és a kereszténységet az óvodások körében propagált nemátalakító műtétek vonatkozásában.

A Népszavát informáló források egybehangzóan állítják, hogy az idei nagyköveti értekezlet Rogán szereplésével még akkor is szokatlannak nevezhető, ha a diplomácia az utóbbi években már nem az a finom, mondjuk így, tisztességes elfoglaltság, ami valaha volt, hanem gyakran bizony bele kell állni a politikába. Az már egy ideje tudott, hogy a kormány egyre intenzívebben használja a nagyköveteket, s nem ritka, hogy olvasói levelet íratnak velük a nagy külföldi lapokba, ezzel is védve a magyar kormány külföld által bírált intézkedéseit.