Száguldozás a cég pénzén

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 20. 08:29 2022. jan. 20. 08:29

Értékes „gyöngyszemre” bukkant a Nyugati Fény című hírportál. A szabadtatabanya.hu helyi online felülettől átvett közlése szerint „Dr. Hidas János ügyvéd, a Hidas és Szücs ügyvédi iroda alapítója, a közelmúltig a Fidesz tatabányai szervezetének elnökségi tagja 2015-ben került a T-Szol Zrt. igazgatóságába. Az igazgatóság elnökeként 2018-ban új pozíciót is szerzett az önkormányzati cégnél. Vezérigazgatóként nem csak busás fizetésre, de gyakorlatilag teljhatalomra tett szert. Mivel a vezérigazgatói státusz mellett az igazgatóság elnöki pozícióját is megtartotta, saját munkáltató testületének vezető tagja is maradt, így teljesítményének ellenőrzése, számon kérhetősége lehetetlenné vált. (…) A 2016 és 2020 közötti adatokat tartalmazó lista összességében 1,5 millió forint összegű közlekedési bírságot tartalmaz, amelynek túlnyomó része gyorshajtás miatt kirótt büntetésből tevődik össze. A 1,5 milliónyi szabálysértést Hidas János az elnöki Volkswagennel követte el, a számlákat a T-Szol Zrt egyenlítette ki.” (szabadtatabanya.hu)

Természetesen nem az összeg nagysága keltette fel a figyelmemet, hanem az eset furcsasága. A T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. ugyanis nem magántulajdonban lévő cég, hanem önkormányzati vállalat, amelynek testületeiben (igazgatóság, felügyelő bizottság) a pártok által delegált személyek és szakemberek foglalhatnak helyet. A felhalmozódott tetemes bírság cég általi kifizetéséről tudnia kellett a T-Szol Zrt. pénzügyeseinek (előadók, vezető) és gazdasági igazgatójának is. Nyilvánvaló, hogy a megismert gyakorlat jogellenes volt, és – áttételes módon – megkárosította a helyi polgárokat, az pedig teljességgel érthetetlen, hogy ez csak évekkel később derült ki.

A T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. nem egy vacak kis kóceráj, hanem 5 milliárd forint nettó árbevételt elérő, és 150 főt meghaladó létszámmal működő – gőzellátást és légkondicionálást biztosító – köztulajdonban lévő cég. Ilyen vállalatoknál különösen fontos a jogszerű működés. Számos testületi döntés és szabályzat írja körül a vállalkozás fazonját, határozza meg a tevékenység és az elszámolás reguláit. Esetünkben ezeket minden bizonnyal figyelmen kívül hagyták, ezért nem csak a kisstílű elkövető, hanem a felületes ellenőrzést végző személyek felelőssége is felmerül.

És, hogy a kedves olvasó nehogy azt higgye, hogy jelen jegyzet írója most játssza a naivat, e feltételezés cáfolatául rövid példával illusztrálom, hogy oldanak meg hasonló esetet egy rendes és a dolgozóival szolidáris magáncégnél. Ha a beosztott alkalmazottak bizonyítottan a cég érdekében, vagy a munkáltató utasítására követtek el szabálytalanságot (például: gyorshajtást), akkor a munkavállaló a bírságot kifizeti, és azt később a tulajdonos – bérjellegű juttatással – kiegyenlíti. A magasabb munkakört betöltő kollégák természetesen „saját zsebük” terhére vagánykodhatnak az utakon. Felháborító, hogy egy önkormányzati cégnél ez pont fordítva működik: a kis fizetésűek bűnhődnek, a magasabb jövedelmű „fővezér” pedig pofátlanul, a vállalat terhére „menősködik” a cégautóval. Volt olyan eset is, amikor egyetlen nap – két szabálysértéssel – 160 ezer forintra büntették a T-Szol Zrt. első számú vezetőjét! Itt tehát nemcsak szimplán normasértésről, hanem egy pitiáner alakról is szól a történet, aki nem mellékesen, évekig a tatabányai Fidesz elnökségi tagja volt.

A szabadtatabanya.hu írása így zárul: „Hidas János a Fidesz tatabányai szervezetében betöltött pozíciója is gyengülni látszott a csúfos választási vereség után. Az egykor legerősebb elnökségi tag, a gazdasági és politikai hatalmat egy személyben egyesítő Hidas János 2021-ben kikerült a Fidesz vezetőségéből is. A Hidas család egyetlen reménye a hatalom visszaszerzésére a tatabányai Fidelitasban politizáló alelnök, Hidas Dóra, Hidas János lánya.”

Kedves helyi ellenzéki barátaink! A tatabányai hírportál remek munkát végzett. Most már rajtatok a sor!