Valótlant állít a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye

NVZS 2024. június 25. 13:50 2024. jún. 25. 13:50

A kormánynak ismét sikerült fényes bizonyítványt kiállítania önmagáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében elragadta az önfényezés heve Nagy Mártont és csapatát: olyan állítás szerepel benne, amely köszönőviszonyban sincs a valósággal. Állatorvosi lóként is tekinthetünk arra, hogyan fordul át az árnövekedés árcsökkenéssé a kormány propagandagépezetében.

A kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer „eredményeképpen az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt, májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára” – olvasható egyebek között a Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett – a Hírklikken is megjelent – közleményben. Ezzel tudatták, hogy július 1-jével megszűnik a kötelező akciózás. (Az árfigyelés marad.)

Sajnos van némi gond ezekkel a mondatokkal.

A fentiekkel szemben a Központi Statisztikai Hivatal májusi inflációs gyorstájékoztatójának adatai alapján kijelenthető: ez az állítás nettó hazugság. Abban ugyanis olvasható: „1 hónap alatt, 2024. áprilishoz viszonyítva...az élelmiszerek átlagosan 0,1 százalékkal drágultak”. Illetve „12 hónap alatt, 2023. májushoz viszonyítva...az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal nőtt”. Az ugyan kétségtelen, hogy ezen belül egyes termékcsoportok ára mérséklődött (ilyen például a tojás. a liszt, a tejtermékek, a száraztészták, a kenyér), de másoké emelkedett (egyebek közt a cukoré, a gyümölcsé és zöldségé, a sertéshúsé vagy éppen az éttermi étkezésé). 

Na most, a kormánynak vagy szövegértési problémái vannak, amit kevésbé hisz az ember, tekintve, hogy az ott dolgozók még nem az egymást követő Orbán-kormányok által totális lerohasztott magyar oktatásban végezték az iskoláikat. Így marad az a megfejtés, hogy a kormány hazudott.

És ezzel Nagy Márton minisztériuma hozta a szokott formáját: csúsztat, s így próbálja meg letolni az emberek torkán az önfényező hazugságot. Ráadásul a véletlen faktort is kevésbé lehet elképzelni, hiszen emberemlékezet óta nem csökkent az élelmiszerek ára idehaza, azaz nehéz lehetett volna eltéveszteni az előjelet.

Forrás: KSH

Persze, nincs mit csodálkozni: a közleményben nem ez az egyedüli hazugság. Az is annak számít, amikor a Nagy Márton minisztériuma által közzétett propagandaanyag ismét elővette a „háború és az elhibázott szankciók” szokásos mantráját. De hát háború ide, állítólag „elhibázott szankciók” oda, hogyan lehetséges, hogy az Európai Unión belül hosszú hónapokon át valahogyan éppen nálunk volt a legmagasabb az infláció, illetve az, hogy még ma is a sereghajtók között vagyunk?  

Igaz, könnyebb hazudni, mint az igazságot elmondva beismerni: bocs, elrontottuk a gazdaságpolitikát...

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom