Nők és férfiak

Nagy Bandó András 2016. február 4. 12:41 2016. feb. 4. 12:41

Elegem van a hölgyekből és urakból. Pontosítok: a hölgyezésből és az urazásból.

Régóta figyelem a hölgyezést és az urazást, és látom, ebben is átestünk (én ugyan nem!) a ló másik oldalára. Rakjunk rendet a dologban. A "Hölgyeim és Uraim!" egy megszólítás. Amikor föllépek, így szólítom meg a nézőtéren ülő nőket és férfiakat. A színház büféjében mondhatom egy nőnek, hogy "Hölgyem, ottfelejtette az asztalon a kézitáskáját." És akár azt is, hogy "Uram, itt tilos dohányozni, ha kérhetem, menjen ki a teraszra." Igaz, figyelmetlen volt ez a férfi, de ennek ellenére sem mondhatom, hogy ugyan húzzon már ki a büdös bagójával, pedig lehet, hogy késztetést érzek rá.

Máig emlegetek egy rádiós beszélgetést, amikor is a riporter egy rendőrrel beszélgetett egy hölgyről és egy úrról. Az emlegetett úr, a férfi egy lebukott emberkereskedő volt, másodállásban strici, avagy lányfuttató, ismert bűnöző, aki pár százezer forintért megvett egy lányt a saját nővérétől. Hogy minden rendben induljon, azonnal meg is erőszakolta a "hölgyet" ez az "úr", meséli a rendőr, majd pedig az "úr" a 6-os út mellé állította ki a "hölgyet", szolgáltatás nyújtása céljából. A "hölgy" fél éven keresztül szolgáltatott, és így térült meg az "úr" által belefeccölt összeg. A kurzus nem azért ért véget, mert a "hölgynek" elege lett a dologból, és bement a rendőrségre. Egy igazoltatás alkalmával bukott le a kurva hölgy és a strici úr is.

Na, szóval őket emlegették hölgyként és úrként az interjúban. Eközben mondhatták volna, hogy "gyanúsított", vagy az "előzetesben lévő személy", esetleg azt, hogy "strici". Az interjúban mindenképpen. Aztán ha a rendőrségen kikérdezik, vagy ha a rádióban megszólaltatják, akkor X úr, de akkor sem azért, mert "úr", "úriember", hanem, mert a beszélgetésben mégiscsak meg kell szólítani, és az "úr" ekkor már dukál.
Ehhez hasonlóan a "hölgy" helyett nevezhették volna egyszerűen nőnek az eladósorba került lányt. Már csak azért is, hogy a hölgy szavunk maradjon meg a kisasszonyok és az asszonyok, a nők és a lányok megszólításra. Azok után, hogy a letartóztatott útszéli kurva "hölgy" lehet egy interjúban, hogyan szólíthatnám hölgynek, mondjuk, valamelyik ismerősöm feleségét vagy lányát?

Gyakran a sportesemények közvetítése során is a "hölgyek kajak négyeséről" beszélnek, pedig az is a nők versenye volt. Itthon, az ünneplésük során természetesen már a hölgy megszólítás jár. A férfiaknál sem mondták, hogy "az úri kajak négyes", mivelhogy férfiak versenyeztek. Az ünnepi fogadáson azonban már ők is "urazhatók".

A "nő" önmagában is egy gyönyörű kis szavunk, és mindent elmond az imádott "gyengébbik nemről"! Sosem mondtuk még a csinos, kedves, formás és szép nőkre, hogy "hölgyies". De azt, hogy "nőies", igen! A "férfi" szó is eleget mond rólunk. Kérem, rólam se mondják azt soha, hogy "uras" vagy "úrias"! Megelégszem azzal is, hogy "férfias"!