Önvédelmi tanácsadó - nőknek

Nagy Bandó András 2016. március 31. 08:31 2016. márc. 31. 08:31

Hogy milyen a "való világ", azt láthatjuk, ha nem is naponta, de gyakran tapasztalhatjuk, egymást érik az erőszakos cselekmények, a gyilkosságok, és akkor még megnyugodva könyvelhetjük el: mi a világ csöndesebb, veszélyektől mentesebb övezetében élünk.

Ne csapjuk be magunkat: ez az egész nem most kezdődött. Húsz-harminc éve is akadt félni valónk, azt sem hagytam szó nélkül. Akkor még némi derűvel, humorral próbáltam figyelmeztetni arra, ami már sokaknak okozott fejtörést és fájdalmat. Ekkor született az Önvédelmi tanácsadó.

Kedves Hölgyem! Olyan világban élünk, amelyben Önt bármelyik pillanatban kirabolhatják, leüthetik, de akár meg is erőszakolhatják. Ezt csak úgy előzheti meg, ha Ön rabló lesz, betörő, vagy nemi erőszakoló. Mert ugye a bostoni fojtogatót nem fojtogatta senki. A betörőkhöz pedig nem szoktak betörni. És soha senki nem szívta a vérét Drakulának.

Persze Ön erről már lekésett, de ha már így van, legalább hallgasson a tanácsaimra. Elsőként erősítse meg lakása biztonságát! Jó a hevederzár, de legjobb, ha befalazza az ajtót és az ablakot.

Ha mégis betörnének, és azt szeretné, hogy semmit ne vigyenek el, ne tartson otthon műszaki cikkeket, háztartási gépet, rádiót, tévét, szőnyeget, asztalt, széket, könyvet, polcot, padlót, falat és tapétát.

Az ajtóra csak a monogramját írja ki, így a betörő azt sem tudja, hogy ön fiú-e vagy lány. Nem árt, ha a monogramját a "Harapós kutya!" föliratú tábla alá teszi.

Ha otthon van, tartsa zárva az ajtót. Ha fürdik, a fürdőszobáét is!

Meztelenül ne üldözzön betörőt, mert megfordulhat!

Ha ismeretlen telefonál, ne árulja el, hogy egyedül van! Mondja azt, hogy buli van magánál, melyen a száztagú cigányzenekar játszik, a Honvédség III. gyalogezredének.

Ha észreveszi, hogy gyanús alak ólálkodik a lakása előtt, ne hívjon rendőrt, mert kettő ellen már nem lesz semmi esélye.

Utcára ne menjen értékes cipőben és ruhában, és főként ne viseljen drága ékszereket! Ne feledje: meztelen ember nem ingerli a zsebest!

Ha jót akar magának, használjon erényövet! De azt is megteheti, hogy nem visel bugyit. Ha jót akar magának.
És a legfontosabb: ha késő éjszaka megy haza, hívjon taxit, és kérje meg a taxist, maradjon a kapu előtt, amíg Ön be nem ér a házba. Így Ön már soha nem fogja megtudni, hogy amint belépett a lakásába, leszúrták a taxist.