A tökéletes bejgli
Klasszikus mákos és diós bejgli, ami nélkül nincs karácsony. Ha így készíted, szép márványos és repedésmentes lesz a bejgli az ünnepi asztalon.
Hozzávalók egy rúdra számolva:
- 13 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 2 dkg zsír,
- 1,5 dkg porcukor,
- 1 kisebb tojás sárgája,
- egy csipet só,
- egy csipet élesztő,
- egy kevés tej
A diós töltelékhez:
- 1,5 dl,
- 1 dkg méz,
- 1 dkg reszelt narancshéj,
- 5 dkg cukor,
- 2 dkg mazsola,
- 6 dkg finomra darált dió,
- 3 dkg durvára darált dió,
- 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa),
- ízesítéshez egy kevés fahéj és rum
A mákos töltelékhez:
- 1,5 dl tej,
- 1 dkg méz,
- 1 dkg reszelt narancshéj,
- 2 dkg reszelt alma,
- 4 dkg cukor,
- 2 dkg mazsola,
- 10 dkg darált mák,
- 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.
A tészta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima tésztát nem kap.
A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.
A hideg tölteléket simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.
A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.
Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg, és süsse 190 fokon, 25 percig .
Így lesz márványos és repedésmentes.