Farsangi szalagos fánk

Valentin 2023. január 8. 17:00 2023. jan. 8. 17:00

A farsang elmaradhatatlan része a szalagos fánk. Ha megfelelő a fánk vastagsága és elég forró az olaj, akkor a mindkét oldalán megsült fánk közepén halványabb csík húzódik, ezért nevezik szalagos fánknak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt 
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant élesztő)
  • 4 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • rum aroma ízlés szerint (kihagyható)
  • forró olaj a sütéshez


Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanál cukorral 1 dl meleg tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalókkal kidolgozzuk a tésztát, kelesztő tálba rakjuk, és lefedjük, 1 óra kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (2,5-3 cm vastagra), kiszaggatjuk, és letakarva még fél órát pihentetjük.

A kiszaggatott fánkot úgy tesszük a forró olajba, hogy egyik oldalára lyukat formálunk, ahova sütés után a baracklekvár kerül. Egyik oldalát fedél alatt sütjük, míg a másik oldalát fedél nélkül. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Az igazán ínyencek házi baracklekvárral is fogyaszthatják a fánkot.