Farsangi szalagos fánk
|
2023. január 8. 17:00
2023. jan. 8. 17:00
A farsang elmaradhatatlan része a szalagos fánk. Ha megfelelő a fánk vastagsága és elég forró az olaj, akkor a mindkét oldalán megsült fánk közepén halványabb csík húzódik, ezért nevezik szalagos fánknak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 4 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant élesztő)
- 4 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- rum aroma ízlés szerint (kihagyható)
- forró olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt egy kiskanál cukorral 1 dl meleg tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalókkal kidolgozzuk a tésztát, kelesztő tálba rakjuk, és lefedjük, 1 óra kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (2,5-3 cm vastagra), kiszaggatjuk, és letakarva még fél órát pihentetjük.
A kiszaggatott fánkot úgy tesszük a forró olajba, hogy egyik oldalára lyukat formálunk, ahova sütés után a baracklekvár kerül. Egyik oldalát fedél alatt sütjük, míg a másik oldalát fedél nélkül. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Az igazán ínyencek házi baracklekvárral is fogyaszthatják a fánkot.