Hortobágyi palacsinta
Egyik nagy kedvencünk ez az étel. A selymes szaftja, aminek az íze visszaköszön a palacsinta töltelékéből, és mindez a sós palacsintában, magáért beszél.
Hozzávalók: Töltelékhez:
- 1 ek. sertés zsír
- 45 dkg darált hús (csirke/borjú)
- 1 db vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 db TV paprika, apróra vágva
- 1 db paradicsom, apróra vágva
- 1 ek. pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Habaráshoz:
- 40 g búzaliszt
- 1 pohár tejföl (175 gr)
- Palacsintához:
- 10 ek. liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl. ásványvíz
- 2 ek. olaj
- só, ízlés szerint
Elkészítése:
1. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, majd fehéredésig pirítjuk.
2. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük vízzel addig, hogy majdnem ellepje a darált húsos massza tetejét. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot is.
3. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 35-40 percen keresztül alacsony hőfokon. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből.
4. A szaftot robotgépben összeturmixoljuk, majd visszatesszük a főzőedénybe, a tűzre és a liszt-tejföl keverékével behabarjuk. (A léből folytonos kevergetés mellett hozzáadunk valamennyit a tejfölös keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a habarást hozzákeverjük a léhez.)
5. Mindeközben elkészítjük a palacsintákat. Simára keverjük a lisztet a tojással és a 2 csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a tejet, vizet végül az olajat is. Letakarva, fél órán keresztül pihentetjük. Majd kisütjük a palacsintákat.
6. Megtöltjük őket darálthússal, majd feltekerjük. Tűzálló edényben egymás mellé helyezzük a palacsintákat, majd leöntjük a tejfölös szafttal és előmelegített sütőben (175 Celsius fok), tíz percig sütjük.