Húsvéti sonka
A legfinomabb húsvéti étel, amely egy asztalról sem hiányozhat az ünnep idején.
A húsvéti sonka meghatározó része a húsvéti ünnepkörnek, azonban korántsem annyira egyszerű elkészíteni. Nem mindegy, milyen sonkát választasz, ahogyan az sem, mennyi ideig és hogyan főzöd.
A jó sonka kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkák ebből a szempontból igazán meggondolandók, hiszen nem tudhatod, valójában mit kapsz. Ha mégis ilyet választasz, akkor mindenképpen ellenőrizd a termék szavatosságát, azt, hogy nem szakadt-e ki a csomagolás, illetve nincs-e megkocsonyásodva a hús külseje.
Húsvéti sonka
Hozzávalók:
- 1,5 kg sonka, lehetőleg csontozott és nem előre csomagolt
- 3-4 szem feketebors
- ízlés szerint egy fej vöröshagyma
Elkészítés:
A sonkát este áztasd be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, így erősen sós íze kevésbé érződik majd. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, majd szintén ugyanennyivel engedd fel. Szórd bele a borsot a vízbe, esetleg ízlésed szerint egy megpucolt vöröshagymát is dobhatsz mellé egészben.
A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha másfél kilós a sonkád, akkor másfél órán keresztül főzd. Mikor az idő kétharmadához érsz, érdemes ellenőrizni egy villával, hogy megpuhult-e már. Öntsd le róla a vizet, a sonkát pedig tedd egy aromaőrző, lefedhető tálba. Ha kihűlt, tedd be a hűtőbe tálalásig.