Kocsonyakészítés okosan
A jó kocsonya alapja a disznóhús, bőrkével, pofával, fülével-farkával, körmével. Jó sok fokhagyma, és elegendő főzési idő, amire szükségünk van a tökéletes kocsonyához.
A fokhagymán kívül érdemes néhány zöldséget vagy fehérrépát is belerakni a főzővízbe, de ne vigyük túlzásba. Ez tényleg ízlés dolga, de a sok fokhagymát ne hagyjuk ki. A kocsonya készítése időigényes, a főzési idő nagyjából négy óra. Sokan ott rontják el, hogy türelmetlenek, és hamar abbahagyják a főzést. A kocsonya a kollagénektől válik jó állagúvá, aminek kifőzéséhez idő kell.
Hozzávalók
- 1,5 kg sertés kocsonyahús (füle, farka, orra, körme csülke, bőrke, egy kis színhús)
- 1-2 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- só,
- pár szem egész bors,
- babérlevél,
- 1 cső paprika (lehet csípős is)
Elkészítése
A megtisztított, megmosott, és feldarabolt húsokat felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi. Az első forrás után leszűrjük a kicsapódott szürkésfehér habot, de az egész vizet is lecserélhetjük. Beletesszük a fazékba a fűszereket, a megtisztított zöldségeket, megsózzuk. Lefedjük, kis lángon puhára főzzük, ami beletelik pár órába.
Ha teljesen megpuhult a hús, kiszedjük a lábasból, hagyjuk kicsit hűlni, kicsontozzuk. A húsokat ízlésesen helyezzük tányérokba a bőrös részükkel felfelé, tehetünk mellé a főtt zöldségből, az ínyencek egész vagy szeletelt főtt tojással is gazdagíthatják. A tányérok aljára tegyünk egy kevés zúzott fokhagymát, mert ettől még finomabb lesz.
Jó hideg helyen hagyjuk kihűlni. Ha már megdermedt, könnyen leszedhetjük a tetejéről a felesleges zsírt és szórhatunk rá kevés őrölt piros paprikát.
Mustárral, citromlével, tormával, ecetes paprikával, pirítóssal fogyaszthatjuk.