Kólában főtt sonka

Valentin 2022. március 11. 20:00 2022. márc. 11. 20:00

Nem igényel különösebben nagy szakácsmesteri tudást a sonka főzése. Ebben a változatban az a különleges, hogy kólában főzzük meg az asztalra kerülő finomságot.

A cukros kólától a sonka egy kicsit édeskés, sötét kérget kap, a belseje megőrzi a puhaságát és a színét, utána pedig mustárral bekenve a sütőben megsütve nyeri el a végleges ízét.

Hozzávalók:

  • kötözött sonka
  • 1 db hagyma
  • Coca-Cola (1 liter/sonka kg.)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1,5 evőkanál mustár
  • egy csomag egész szegfűszeg

Elkészítése:

Vágjuk ketté a hagymát, tegyük a sonka mellé és öntsük nyakon a kólával. 2 kg sonkához 2 liter kólát számoljunk, amennyi teljesen ellepi.

Alacsony fokozaton 2-2,5 órán át főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel. A főzési idő kilogrammonként egy óra nagyjából.

Amíg a sonka fő, a sütőt melegítsük elő 240 fokra. A szegfűszeget, a fahéjat, a mézzel és a mustárral keverjük ki.

Miután a sonka megfőtt, vegyük ki a lábosból és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, húzzuk le a bőrét úgy, hogy egy vékony zsírréteg rajta maradjon. A zsírréteget egy éles késsel bevagdossuk, amibe egész szegfűszegeket szúrunk, majd ezután a sonkát alaposan megkenjük a mustáros mázzal.

A 240 fokos sütőben pontosan tíz percig sütjük a sonkát! 

A fűszerektől pikáns, izgalmas ízkavalkádban az egész család elismerését bezsebelhetjük.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom