Kólában főtt sonka
Nem igényel különösebben nagy szakácsmesteri tudást a sonka főzése. Ebben a változatban az a különleges, hogy kólában főzzük meg az asztalra kerülő finomságot.
A cukros kólától a sonka egy kicsit édeskés, sötét kérget kap, a belseje megőrzi a puhaságát és a színét, utána pedig mustárral bekenve a sütőben megsütve nyeri el a végleges ízét.
Hozzávalók:
- kötözött sonka
- 1 db hagyma
- Coca-Cola (1 liter/sonka kg.)
- 1 evőkanál fahéj
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál méz
- 1,5 evőkanál mustár
- egy csomag egész szegfűszeg
Elkészítése:
Vágjuk ketté a hagymát, tegyük a sonka mellé és öntsük nyakon a kólával. 2 kg sonkához 2 liter kólát számoljunk, amennyi teljesen ellepi.
Alacsony fokozaton 2-2,5 órán át főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel. A főzési idő kilogrammonként egy óra nagyjából.
Amíg a sonka fő, a sütőt melegítsük elő 240 fokra. A szegfűszeget, a fahéjat, a mézzel és a mustárral keverjük ki.
Miután a sonka megfőtt, vegyük ki a lábosból és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, húzzuk le a bőrét úgy, hogy egy vékony zsírréteg rajta maradjon. A zsírréteget egy éles késsel bevagdossuk, amibe egész szegfűszegeket szúrunk, majd ezután a sonkát alaposan megkenjük a mustáros mázzal.
A 240 fokos sütőben pontosan tíz percig sütjük a sonkát!
A fűszerektől pikáns, izgalmas ízkavalkádban az egész család elismerését bezsebelhetjük.