Kovászos uborka, kicsit másképp
A kovászos uborka a nyár slágere. Ez most a rizses változat. Kenyér nem kell bele, helyette az üvegbe nyers rizst tegyünk.
Hozzávalók:
- 2,5 kg kovászolni való uborka
- 3 vagy 3,és fél evőkanálnyi rizs
- víz
- só ( literenként kb 2 kisebb evőkanálnyi)
- Kapor
- Fokhagyma, ha szeretjük bele
Elkészítése:
Ugyanúgy vágjuk be az uborka oldalait, mint máskor, ha kovászosat készítünk. Tegyük jó szorosan az üvegbe. A vízbe oldjuk fel a sót. A kaprot dugdossuk be az uborka mellé és a fokhagymát is.
Ezután Jöhet a víz és a nyers rizs. A rizs lemegy a víz aljára, de ez nem baj. A tetejére kerüljön néhány kapor szár. Fedjük le kistányérral, vagy szalvétát is gumizhatunk az üveg szájára.( a papírra szúrjunk pár lyukat). Tegyük meleg helyre.
A rizses uborkának nem kell a napfény, mint a kenyérrel készültnek, csak a meleg.
2-3 nap után, ha opálosabb a lé , meg lehet kóstolni. Lágyabb , de ugyanolyan jó, kovászos íze lesz. Amikor jónak ítéljük, akkor szűrjük le a levet és a rizs dobjuk ki. Kisebb üvegekbe tegyük az uborkát, jöhet rá a lé és zárjuk le rendes, csavaros fedővel. Mehet a hűtőbe , hetekig friss, finom marad.
Forrás:konyhaikezdtek.com