Kovászos uborka, kicsit másképp

HírKlikk 2019. június 12. 18:14 2019. jún. 12. 18:14

A kovászos uborka a nyár slágere. Ez most a rizses változat. Kenyér nem kell bele, helyette az üvegbe nyers rizst tegyünk.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 3 vagy 3,és fél evőkanálnyi rizs 
  • víz 
  • só ( literenként kb 2 kisebb evőkanálnyi)
  • Kapor
  • Fokhagyma, ha szeretjük bele

 

Elkészítése:

Ugyanúgy vágjuk be az uborka oldalait, mint máskor, ha kovászosat készítünk. Tegyük jó szorosan az üvegbe. A vízbe oldjuk fel a sót. A kaprot dugdossuk be az uborka mellé és a fokhagymát is.

Ezután Jöhet a víz és a nyers rizs. A rizs lemegy a víz aljára, de ez nem baj. A tetejére kerüljön néhány kapor szár. Fedjük le kistányérral, vagy szalvétát is gumizhatunk az üveg szájára.( a papírra szúrjunk pár lyukat). Tegyük meleg helyre.

A rizses uborkának nem kell a napfény, mint a kenyérrel készültnek, csak a meleg.

2-3 nap után, ha opálosabb a lé , meg lehet kóstolni. Lágyabb , de ugyanolyan jó, kovászos íze lesz. Amikor jónak ítéljük, akkor szűrjük le a levet és a rizs dobjuk ki. Kisebb üvegekbe tegyük az uborkát, jöhet rá a lé és zárjuk le rendes, csavaros fedővel. Mehet a hűtőbe , hetekig friss, finom marad. 

Forrás:konyhaikezdtek.com