Marhagulyás csipetkével

Valentin 2019. szeptember 28. 15:05 2019. szept. 28. 15:05

A magyar gulyásleves nemzeti ételünk, közeli rokonságban áll a pörkölttel, 2017 óta hungarikum. Hűvösebb napokon nincs jobb egy tányér laktató, forró gulyáslevesnél.

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg marhalábszár
  • 50 dkg vegyes zöldség
  • 50-60 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerkömény
  • 1 db friss hegyes paprika
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 1 gulyásleves kocka
  • bors
  • olaj vagy zsír
  • édesnemes őrölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma

 

A csipetkéhez:

  • 1 db feltört egész tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz

 

ELKÉSZÍTÉS:

A húst, burgonyát, kb. azonos méretű kisebb kockára, a zöldségféléket karikára vágjuk. A vöröshagymát kisebb darabokra aprítjuk.

A felmelegített zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, a köményt, majd a húst. Fedő alatt pároljuk 15-20 percig, majd megszórjuk a pirospaprikával, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk, alacsony hőmérsékleten, gyenge forrás mellett főzzük.

Amikor a hús fél puhára főtt, be zöldségeljük, azaz hozzáadjuk a burgonyát, a répát, fűszerezzük, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, hogy jól ellepje, és készre főzzük.

Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel elkeverjük és fél órát állni hagyjuk. Amikor a leves elkészült, belecsipkedjük a kemény gyúrt tésztából a borsónyi darabokat a forrásban lévő levesbe. Amikor a leves színére feljön, tálalhatjuk.