Mi jellemzi a cabernet sauvignon-t?

HírKlikk 2019. március 24. 21:56 2019. márc. 24. 21:56

A világon az egyik legismertebb és legnagyobb területen termelt kékszőlő fajtája, amely csodálatos vörösborok megalkotására inspirálja a vele foglalkozó borászokat. A gondoskodást olyan vörösborral hálálja meg, amelyben megjelennek a bogyós gyümölcsök illat- és ízjegyei.

Ajánlatos olyan karakteres ételekhez fogyasztani, mint a marhasültek, vadpörköltek, pástétomok és érettebb sajtok. A cabernet sauvignon világelső szerepét nehéz letagadni, népszerűségét pedig nagyon jól mutatja, hogy a világon, ahol borszőlőt termelnek, ott jelen van a cabernet sauvignon is.

Honnan ered a cabernet sauvignon?

Vélhetően a szőlő Franciaország délnyugati tájairól származik, bár az erre vonatkozó írásos emlékek csak a 17. századtól állnak rendelkezésünkre. Természetes úton történt kialakulása, a szintén itt honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták szélporozta keresztezéséből született meg a cabernet sauvignon. Ezt alátámasztandó DNS kutatások is igazolták, mikor először merült fel ennek a szőlőfajtának az eredete.

A nagy bordeaux-i borok közé tartozik a cabernet sauvignon, csakúgy, mint a merlot és a cabernet franc is. Bár eredete Franciaországhoz köti, szinte minden kontinensen megtalálta a hazáját: USA, Ausztrália, Európa több országában. Azt kell mondanunk, hogy a 20. század végéig a legnépszerűbb szőlőfajta, amit a legnagyobb területen telepítettek szerte a világban (bár azóta a merlot megelőzte). Becslések szerint a világon körülbelül 260.000 hektár területnyi ültetvényen található meg a cabernet sauvignon szőlője.

A cabernet sauvignon Magyarországon

Magyarországon számos borvidéken fellelhető ültetvények főbb szőlőfajtája. Villányban például egészen addig egyeduralkodó szőlőnek számított, míg a cabernet franc el nem hódította az első helyet. Hazánkban a szőlőtermesztés északi sávjában található, ez nem a legoptimálisabb klíma a cabernet sauvignonnak.

Pont emiatt sokszor belefuthatunk nem érett, különös paprikaízű, kesernyés borba, melyet hiába érlelünk, az idő nem fog segíteni rajta. Villány és Szekszárd lankáin azonban kedvező körülmények között teremhet a cabernet sauvignon, így kedvező profilját mutatja meg az ebből készített bor.

Mi jellemzi a cabernet sauvignont szőlőként és borként?

A cabernet sauvignon termesztése nagyon egyszerű, ezért is népszerű ez a szőlőfajta: vastag héja ellenállóvá teszi a rothadással szemben, jól tűri a fagyokat is. A növény vízigénye közepesen nagy, viszont a meleg klímát részesíti előnyben. Kései virágzás és érés jellemzi, és figyelem! A szőlőt érdemes csakis a teljes érettség állapotában leszedni, mert különben nem lesz finom ízű a borunk!

A cabernet sauvignon borának jó struktúrája és jól felismerhető karaktere van. Magas savtartalma mellett tannintartalom is jellemzi. Dohányos, feketebogyós gyümölcsösséget lehet felfedezni benne kóstolás közben. A fajta nagyon kedvelt rosé alapanyag is. A pannonborbolt.hu bor webáruházban számtalan borászat termékei elérhetőek, így mindenki megtalálhatja náluk a számára tökéletes ízvilágot.

Forrás: Hírklikk