Rongyos leves
|
2022. október 12. 17:56
2022. okt. 12. 17:56
Sokan kellemes nosztalgiával gondolnak erre az egyszerű ételre. Sok helyen rongyos levesnek (a tojás miatt) vagy szoptatós levesnek is hívják.
Van az a helyzet, mikor tényleg nincs otthon semmi liszten, paprikán, hagymán, vizen kívül. Ezekből az alapanyagokból készül nagymamáink kedvenc rántott levese.
A leveshez:
- 2 ek olaj/zsír
- 2 ek liszt
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ek köménymag
- 1 tk só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek ecet
A feltéthez
2 szelet száraz kenyér
Elkészítés:
Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, belekeverjük a lisztet, a fűszerpaprikát, a köményt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és lassan, állandó keverés mellett felengedjük kb. egy liter vízzel vagy alaplével. Sózzuk, ecettel savanyítjuk, majd 5-10 percig főzzük. A végén belefőzünk folytonos keverés közben 1-2 felvert tojást.
A száraz kenyérből vagy zsemléből kis kockákat vágunk, amiket serpenyőben aranyszínűre pirítunk.