Töltött burgonya gazdagon
A háziasszonyok szerint, a vacsora mindig legyen gyors, laktató és egyszerű. Senkinek nincs kedve egy fárasztó nap után órákat még a konyhában robotolni, hogy elkészüljön a vacsora az egész családnak. Íme egy szuper recept, ami hamar kész van, és mindenki szereti. Elkészítése még kezdő háziasszonyoknak sem jelenthet gondot.
Hozzávalók:
- 6 db (nagyobb) burgonya
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 10-12 cm lángolt kolbász
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál csemegehagyma
- 20 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel átöblítjük és félretesszük, hogy kissé hűljenek le.
A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és serpenyőben pirosra pirítjuk, majd a keletkezett zsiradékból leszűrjük.
A burgonyákat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körben a héjukon fél centi burgonya maradjon.
A töltelékhez a kolbászt, a lilahagymát, a csemegehagymát és 15 dkg sajtot apróra vágjuk és hozzáadjuk a pirított szalonnát (igény szerint sózzuk, borsozzuk ha kell, bár eléggé sós a szalonna és a kolbász is) és megtöltjük vele a burgonyákat.
Végül tepsibe tesszük, mellérakjuk a kivájt főtt krumpli darabokat és 190 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük.
Ekkor kivesszük és a maradék 5 dkg reszelt sajtot elosztjuk rajtuk. Visszatesszük a sütőbe még további 4-5 percre, hogy a sajt ráolvadjon a töltelékekre.
Az ember nem is gondolná, hogy egy darab krumplival jól tud lakni, ám az biztos, hogy ebből a töltött burgonyából mindenkinek elég lesz egy.