Az LMP már rég nem ellenzéki párt

Gréczy Zsolt 2018. szeptember 12. 13:15 2018. szept. 12. 13:15

A Sargentini-jelentés körüli vihar mindenkiről megmutatja, kicsoda valójában. Az LMP pedig végképp megszűnt ellenzéki pártnak lenni. Rövid időn belül a mostani volt a harmadik eset, amikor egyértelműen Orbánt támogatták. Minden más kamu és mellébeszélés.

Az LMP az európai jobbszélre, az euroszkeptikusok és neonácik közé sodródó Orbán mellé állt. Azzal, hogy nem szavaznak a Sargentini-jelentésről, főleg azzal, hogy nem az IGEN-gombot nyomja meg egyetlen európai parlamenti képviselőjük, talán már mindenkiben elszállt az illúzió, hogy milyen is az a más politika.

Rendre felállnak az LMP-s képviselők, számon kérnek ezt-azt a kormányon az országgyűlésben, de amikor Orbán igazán bajban van, és segítségre szorul, akkor a "Lehet Más a Politika" mindig a Fideszt támogatja. Így történt, amikor a kétharmadát vesztett Fidesszel közösen alkotmánybírókat választottak - biztosítva ehhez a kétharmadot. (Nehéz elfelejteni, hogy Hadházy Ákos, akkori társelnök még milyen vehemensen védte az Orbánnal kötött paktumot.) 

Az áprilisi választáson Orbánt megint kétharmadhoz segítették, amikor nem léptették vissza jelöltjeiket az esélyes ellenzéki jelölt javára.

És most, amikor az Európai Parlament végre számon kéri Orbánék jogtiprásait, ismét a Fideszt segítik a szavazásról távolmaradással.

Minderre már nincs magyarázat. Az LMP a Fidesz csatlósa lett: nem ellenzéki párt, hanem az orbáni diktatúra szürke, és még véletlenül sem zöld támogatója.