A kormány sok sikert kíván a „tárgyalófeleknek" – hazudta a szokott pimaszsággal Gulyás Gergely

Gusztos István 2020. október 22. 15:15 2020. okt. 22. 15:15

Nincs tárgyalás, nincsenek tárgyalófelek – egyelőre csupán nyers és ostoba hatalmi erőszak van.

Röviden elintézte az SZFE ügyét a miniszter, aki ezúttal is „elfeledkezett" arról, hogy tulajdonképpen szolga, a nép szolgája: nem volna szabad tehát ilyen pofátlanul belehazudnia az emberek arcába. De hát ehhez szokott, hosszú évek óta.

A kormány tovább játssza a már régen megbukott darabot, időnként mosva mancsait: „semmi közöm az ügyhöz, intézzék el ezt a szakmai vitát a szakemberek…"

A kormánynak ugyanis – hazudozott tovább, rezzenéstelen arccal, Gulyás Gergely – nincsenek és nem is voltak politikai szándékai ebben az ügyben.

Hagyjuk most, hogy a Fidesz szerint minden tiltakozás politikai természetű: számára a „politika" valami nagyon aljas, sanda szándékú dolog – ha ellenfelei művelik. Hiába, magából indul ki. Vegyük végre tudomásul az önkény természetét: ahol önkény van, ott önkény van, és – hallom a püspök úr bölcsességét A tanúból – minden politika, fiam

Régóta az a helyzet, hogy a Fidesz saját újbeszélt hozott létre, amelyben minden a mondottak ellenkezőjét jelenti – ha nem a semmit…

Nos, az SZFE ügyében is durva hatalmi-politikai érdekek szerint járt el a kormány, s a megszokott módon úgy, hogy anyagilag se járjon rosszul: a fideszes „kuratórium" nyilván jó kis közbeszerzéseket fog szervezni… Így kell nézni szerintem az SZFE költségvetésének hirtelen és gyalázatos megduplázását is: majd a „kuratórium" elkölti azt a pénzt… És  juttat majd valamit az oktatóknak, hallgatóknak is, ha abbahagyják a zavarkeltést, ha megszüntetik az anarchiát, és megértik: hallgass a nevük, örüljenek, hogy tanulhatnak, legalábbis egy ideig…

Csakhogy a hallgatók és oktatók közösen úgy döntöttek, nem érdekli őket a pénz, mert fontosabb dolog, amit védelmeznek: autonómia, szabadság. S már nemcsak a magukét, hanem mindenkiét.

Ha a kormánynak tisztességes szándékai lettek volna, módjában lett volna alaposan, szakmai szempontokat figyelembe véve, az oktatókkal és a hallgatókkal – az egyetemmel! – közösen előkészíteni a „modellváltást". De szándékai – ahogy a többi egyetemmel is – tisztességtelenek. Törvényben előírt egyeztetések helyett, ezért tartott egyeztetésnek zagyvált parancskihirdetéseket: ha az Akadémiával sikerült… S ha netán nem megy, hát elüldözik a társaságot, mint a CEU-t.

Minden haditerv, vezénylés alapján történik: Orbán haditerve és vezénylése szerint.

De holnap kiderülhet, hány ember hallgat a szabadság hívó szavára. Ha sokan, nagyon sokan, akkor belátható időn belül új darabot játszhatnak hazánkban.