A ma 33 éves narancsnak már nem illata, hanem szaga van

Föld S. Péter 2021. március 30. 07:28 2021. márc. 30. 07:28

1988. március 30-án alakult meg a Fiatal Demokraták Szövetsége. Krisztusi korba lépett az egykori fiúk és lányok pártja, a valamikor volt lányok ma már asszonyságok, gyerekeik, unokáik pedig, közjószágok. Semmi nem az, ami volt, az alapítók már nem fiatalok, és főleg nem demokraták.

Harcosan és erőszakosan ateisták voltak, nem ismertek se istent, se embert. Istent biztosan nem: ha egy akkor még létező, hívő kereszténydemokratát láttak, már jött is elő belőlük a szó: csuhások. Vagy a gúnyos felszólítás, amely után hangosan röhögtek: térdre, imához!

És úgy hadartak, hogy alig lehetett érteni, amit mondanak. Talán ez volt a szerencséjük, és ez volt Magyarország balszerencséje. A nagymamák kedvencei voltak, és a kedves, drága nagyik még azt is elnézték nekik, hogy Orbán Viktor azt mondta róluk: az idősek felélik a fiatalok jövőjét.

33 évvel ezelőtt még minden másképp volt. És persze, másképpen van minden, azóta is: meghamisították a múltat, elcsalták a jelent, ellopták a jövőt. Volt idő, amikor ünnep volt számukra a születésnap. Mosolygós arcok állták körül az egyre több gyertyával telitűzdelt tortát. Akkor még minden előttük volt. A lopás nem, mert abba már az elején belejöttek. Az MDF-fel közösen kapott székház eladása volt az ősbűn, pontosabban az épületért kapott pénz eltűnése. – Hol a lé? – kérdezték a Fideszből akkor kilépett fiúk és lányok. Ungár Klára, Fodor Gábor, Hegedűs István és a többiek. Nem akarták elszomorítani őket, ezért nem mondták meg nekik, hogy Orbán Viktor apukájának a bányájába vándoroltak a székházért kapott milliók.

És jött a Kaya Ibrahim és Joszip Tot ellopott útleveleivel vásárolt, köztartozásokat felhalmozó cégek eltüntetése. Ekkor mondta ki Orbán Viktor üzlet- és harcostársa, az azóta száműzötté vált Simicska Lajos a rendszerváltás utáni Magyarország talán legcinikusabb mondatát: mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.

És lett Sárazsadány, ahol Anikó asszony vezényletével nem volt taggyűlés. Ne mi kapjuk a legtöbbet, mondta miniszterelnök, és a nem-taggyűlés résztvevői megfogadták a tanácsát: csak a második legtöbbet kapta Orbán és csapata.

Mészáros Lőrinc akkor még javában gázt szerelt, és álmában sem volt milliárdos, Garancsi István nem volt kötélbarát. Orbán Viktornak pedig az volt a véleménye, hogy az olaj ugyan keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik. És tüntettek Tibet mellett, lobogtatták a kínai despoták által elnyomottak zászlaját. Ma Kína a nagy barát, szegény ujgurok meg mehetnek a levesbe.

2013. március 29-én, egy nappal a jubileumi évforduló előtt, a 25. születésnapját már titokban, a nyilvánosság és a sajtó kizárásával tartotta a Fidesz. Félve és rettegve, a hátsó ajtón lopakodtak be Orbánék a Lendvay utcai székházba. Lehet, nem is féltek, talán csak szégyellték magukat. Még a Magyar Távirati Irodát sem hívták meg az ünnepségre, mindössze egy közleményt juttattak el a magát megtévesztő módon hírcentrumként becéző intézményhez. Ebből a közleményből tudta meg Magyarország és a világ, hogy a vezető kormánypárt titokban letudta a születésnapját. Pedig a távirati irodától tényleg nem kellett volna tartaniuk: akkor már az ő kutyájuk kölyke volt a derék közszolgálati média, azt írta, amit a Lendvay utcában diktáltak neki.

Így azután azt sem lehetett tudni, amit korábban mindig: hogy kik voltak ott az ünnepségen. Mondott-e valami magvasságot az 5-ös számú Fidesz párttagkönyv mocskos szájú tulajdonosa, megnyilvánult-e a maga kevéssé artikulált módján a házelnökké avanzsált régi harcostárs.

Ennyire még Kádárék sem tartottak az emberektől. 1957-ben, alig több mint fél évvel az 56-os forradalom leverése után negyedmillió embert toboroztak a Felvonulási térre. Pedig, megtehették volna, hogy egy nappal korábban megünneplik május elsejét, a Központi Bizottság és néhány megbízható elvtárs jelenlétében.

1990-ben, a szabad országgyűlés első napján az akkor még hamvas fiúk és lányok narancsot raktak valamennyi képviselőtársuk padjára. Azóta a narancs megrohadt, már nem illata, hanem szaga van.

Krisztus, ha élne, hányna tőlük.