Az áradó Duna vízében csobbanni olyan, mintha szennyvízben fürödnénk

HírKlikk 2024. szeptember 22. 13:40 2024. szept. 22. 13:40

Nemcsak maga az árvíz, de az áradó vízre kíváncsi katasztrófaturisták is nagy gondot jelentenek az áradások mentén. Az utóbbi napokban sokan látogattak ki megnézni az árvizet, többen, amint azt a televíziók híradóiban is láthattuk, meg is mártóztak a Duna vizében.

A Blikknek nyilatkozó Késmárki András sürgősségi szakorvos szerint miközben ezzel a gátakon dolgozó szakembereket és önkéntesek munkáját nehezítették, a saját testi épségüket is veszélyeztették. Nemcsak a sodrás jelenthet ugyanis veszélyt a kilátogatók számára, ugyanis, minden, amihez hozzáért a víz, fertőzött lehet.

Az orvos annak kapcsán figyelmeztette a lakosokat az életveszélyes betegségekre, hogy egyre több olyan videó jelent meg a neten, ahol az emberek megmártóznak a Dunában, vagy különböző sporteszközökre szállva hajtanak bele. „Baktériumokat, mint például a vérhas baktériuma, illetve olyan vírusokat, amik az egész testet érintve nagyon komoly fertőzéseket okozhatnak. Minden, amihez ez a szennyezett víz hozzáér, az fertőzöttnek tekinthető" – ismertette a veszélyeket az orvos, aki szerint a Duna vízében csobbanni jelenleg olyan, mintha a szennyvízben mártóznánk meg.

A szakértő szerint a leggyakoribb fertőzés a szennyvíz miatt, illetve az árhullámban lévő bomló állati tetemekből kikerülő baktériumok miatt alakulnak ki. Elsősorban gyomor és bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak, ami akár vérmérgezéshez is vezethet. Az árvíz elvonultával majd a rakpartokat is fertőtleníteni fogják.

 

 

Forrás: Blikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom