Az egyetértés most nem lehet a legfőbb mérce

HírKlikk 2020. november 17. 14:33 2020. nov. 17. 14:33

„Magyarországnak és Lengyelországnak el kellene gondolkodnia, hogy honnan érkeznek az euró-milliárdok” címmel közölt cikket a jobboldali konzervatív Die Welt. Budapest és Varsó sok pénzt kap az uniótól, de az EU szabályozásokat nem akarja elismerni, mi több, vétóval fenyegeti a költségvetést, ha fennáll a veszély, hogy túlságosan szigorúan ellenőrzik a két országot. Ezzel azonban a saját húsukba vágnának.

Varsó például mintegy négymilliárd eurót fizet az EU költségvetésébe, és bő 12 milliárdot kap vissza. Budapest egymilliárd eurót fizet be, és ötmilliárdot kap vissza – ­ írja a Die Welt. Hozzáteszi: a pénz azonban nem az égből hullik, hanem a nettó befizető államok polgárai adják. Nekik többségükben meggyőződésük, hogy az Európai Uniónak a mai világban nincs alternatívája. A szolidaritás gondolata mozgatja őket, az, hogy az erősebb segítsen a gyengébbnek.

A segélyekre való utalás nem arról szól, hogy meg kell a magyaroknak mutatni, hogy hol a kalapács. Az a célja, hogy gondolkodásra késztesse a két kormányt arról, hogy milyen jövő felé tartanak, ha a régi uniós államok társadalmaiból kivész a szolidaritás.

A két ország az unióhoz való csatlakozással elkötelezte magát a jogállamiság mellett, és ha aláássák a jogállamiságot, megsértik az unió alapvető szabályait. Helyes az ebből levont következtetés, hogy az EU a következő költségvetési időszakra meg akarja teremteni magának a lehetőséget, hogy visszatartson a két országnak szánt pénzekből. Nem meglepő, hogy a két kormány az egész költségvetést blokkoló vétót helyezett kilátásba.

Éppen ebben lehet azonban a nyomásgyakorlás eszköze. Ha nem lép életbe a költségvetés, Varsó és Budapest nem kap egyetlen centet sem, mégpedig a járvány kellős közepén, amikor mindkettő erősen rászorul a pénzinjekcióra. Most tehát erős idegzet és eltökéltség szükséges a konfliktus megvívásához. Az egyetértés nem lehet a legfőbb mérce. Ha a konszenzus lenne a legfőbb cél, akkor a 27 EU-tagállam sorsa függene a közösség legkíméletlenebb tagjaitól – írta a lap.

Forrás: Hírklikk