Az Ivermectin fékezhetné a járványt, de az év második fele előtt nem számolhatunk vele

Millei Ilona 2021. március 5. 13:18 2021. márc. 5. 13:18

Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint az Ivermectinnek egyértelműen pozitív a hatása a Covid-fertőzés ellen, mégsem használjuk. Pedig addig, amíg az oltásokkal előre haladunk, különösen a most induló, sebesen terjedő járványt gyorsan fékezni, a kórházba kerülők számát csökkenteni lehetne vele. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere 2020. december 7-én beszélt arról, hogy Magyarországon is elkezdik az Ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát, a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt a magyar klinikai vizsgálatban. Szerettük volna megtudni, hogy hol tart a vizsgálat, ezért levélben érdeklődtünk a kórházaknál és dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkárnál. Választ azonban csak a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatójától, Prof. Dr. Vályi-Nagy Istvántól kaptunk. Levelét cikkünk végén közöljük.

Előbb azonban összefoglaljuk, mi jelent meg a Hírklikk oldalain az Ivermectinről. Pusztai Erzsébet „Kezeléscsökkentő készítményekkel a vírus ellen” című cikkünkben tett említést róla először 2020. október 16-án, amikor Magyarországon Covid-fertőzéssel 1555-en kórházban, 167-en lélegeztető gépen voltak, és 29-en meghaltak. Azt szerette volna, hogy a szakemberek az akkor alkalmazni kezdett Remdesivir mellett felfigyeljenek egy másik gyógyszerre, az Indiában és Dél-Amerikában már a Covid-fertőzésre hatásosan használt Ivermectinre is. A készítményről megtudtuk, hogy hosszú idő óta, sok helyen a világon – Afrikában, Dél-Amerikában, Indiában – féregfertőzések, parazita fertőzések gyógyítására használják. Európában, és nálunk is állatgyógyászati gyógyszerként ismert. A Covid19 járvány kezdetén a kutatók vizsgálni kezdték a különböző molekulákat, azért, hogy kiderítsék, mivel lehetne hatni a vírusra, és az ausztrál kutatók azt találták, hogy az Ivermectin gátolja a vírus szaporodását. Így sok helyen – például Indiában vagy Dél-Amerikában – emberi célra kezdték alkalmazni. Az Ivermectinről már közel negyven tanulmányt készítettek, nagyon jó hatást tapasztaltak. Van, ahol megelőzésre is használják. A tanulmányok szerint, igen gyorsan tudja csökkenteni a tüneteket, nagyon lerövidíti a betegséget. Pusztai Erzsébet azt mondta, „Azért emlegettem több alkalommal ezt a gyógyszert, mert azt szeretném, ha Magyarországon is elkezdenék a vizsgálatát. Hogy mi kellene ahhoz, hogy felfigyeljenek rá? Én azon igyekszem, azért beszélek róla.” Meg is tette, hiszen tavasz óta nem csak a Hírklikknek beszélt róla, hanem más újságoknak, tévének rádiónak is, és a Facebookon ugyancsak írt róla.

*

Nem egész egy hónappal később „Orbán a magyar embereken teszteli az orosz vakcinát?” című cikkünkben 2020. november 10-én ismét szó esett róla. Akkor arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy már egy éve mindenki azt figyeli, mikor lesz vakcina, de arra kevesen gondolnak, hogy a betegség gyógyítását szolgáló gyógyszer elkészüljön, azt válaszolta: „Tavasszal még abban reménykedtem, hogy a betegségre gyógyszert hamarabb találnak, mint védőoltást. El is indultak a kutatások, de csak oda jutottak, hogy már ismert gyógyszerekkel próbálkoznak. Ilyen a Remdesivir, Favipiravir, de az ausztrálok rájöttek arra, hogy az Ivermectin gátolja a vírus szaporodását, ezért sok helyen alkalmazzák a világban.  Egyelőre nálunk sajnos még nincs, de sokan megszerzik külföldről az emberi célra használható készítményt. A betegség kezdeti fázisában ugyanis nagyon hatásos.”

*

Amikor 2020. november 21-én még jócskán benne voltunk a koronavírus-járvány második hullámában, de már sokan a harmadikat emlegették, „A koronavírus fertőzés lehetősége folyamatos, de hatásos fegyver lehetne ellene az Ivermectin tabletta” című cikkünkben Pusztai Erzsébet azt mondta, nem érdemes hullámokról beszélni, mert a vírus folyamatosan köztünk van. Mivel még vakcina sincs, egyelőre az egyéni védekezés állítja meg a vírus terjedését, tehát a maszk, a higiénés szabályok betartása, a távolságtartás. A járványban – a megelőzés mellett – a korai kezelés fontos volna annak érdekében, hogy kevesebben jussanak el a kórházig és még kevesebben a lélegeztetésig! Minél előbb lehetővé kellene tenni Magyarországon is az emberi használatra készülő Ivermectin tabletta forgalmazását és korai alkalmazását, mert már sok adat van arra, hogy megelőzésként és a korai kezelésben is nagyon hatásos. Egyébként, ha már itt is lesz a vakcina, akkor is hosszú ideig tart, hogy kellő létszámú embert be lehessen oltani vele.

*

Úgy tűnt, lassan megtört a jég. A koronavirus.gov.hu oldalon olvasható az az írás, amelyben Kásler Miklós 2020. december 7-én arról beszélt, hogy Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban. A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

*

Ezután a bejelentés után született az „Európában Magyarország lehetne az első, ahol a Covid-fertőzés kezelésére bevezetik az Ivermectint” című, 2020. december 14-én jelent meg az a cikkünk, amelyben az infektológus és egészségügyi szakértő arról beszélt, az Ivermectin tulajdonképpen nem megöli a vírust, hanem a szaporodását gátolja. Nagyon bonyolult módon, megállítja a vírusszaporodást a szervezetben, ezáltal nem tud kifejlődni, továbbmenni a vírusfertőzés. Ráadásul ennek a hatóanyagnak nem csak a szaporodás gátlására van hatása, hanem a szervezetben a gyulladás kialakulására is. Bonyolult, komplex hatássorozata van, tulajdonképpen nem véletlenül nevezik – a WHO is így hívja – „wonder drugnak”, „csoda gyógyszernek”. Pusztai Erzsébet tavasz óta tartó rendíthetetlen harcát a Nobel-díjas Ivermectin nevű gyógyszerért, és azért, hogy Magyarországon is használják a Covid-fertőzöttek kezelésére, két orvos, dr. Merényi Attila és dr. Tóth Sándor, valamint az általuk működtetett nemzetközi Facebook oldal – ahová a világ minden tájáról érkeztek a tapasztalatok – is segítette. Az Ivermectin használatával hatalmas terhet lehetne levenni a kórházakról, hiszen a betegeket otthon is lehet kezelni. Azután, hogy Kásler Miklós bejelentette, Magyarországon is elkezdik az Ivermectin koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát, Pusztai Erzsébet bizakodott. Azt mondta: „valószínűleg nem kell hozzá sok idő, hogy az eredményt lássák, mert az eredmények ma már egyértelműek. Hozzátette, óriási sikernek tartaná, ha Európában Magyarország lenne az első, ahol Covid-fertőzés kezelésére bevezetnék ezt a gyógyszert.”

*

Hát úgy tűnik, sok idő kell az Ivermectin vizsgálatához.  2021. január 29-i „Aki holnap beteg lesz, annak nem az oltás, hanem a kezelés a megoldás” című cikkünkből az derült ki, Szlovákiában engedélyezték az Ivermectint Covid-fertőzésre, a háziorvosok felírhatják. Remélem tájékoztatták is őket erről, és általános lesz a használata. Ha igen, akkor várható, hogy Szlovákiában elkezd gyorsan csökkenni a kórházba kerülők száma. Hogy nálunk miért nem lehet az eredetileg egy Nobel-díjas, embernek szánt gyógyszert kapni?  Pusztai Erzsébet azt mondta, arról volt szó, hogy lesz egy vizsgálat, amit Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be. Azóta sem hallott róla semmit. Nagyon sok helyen készülnek vizsgálatok, elemzések. Minden azt mutatja, hogy a szer hatékony, gátolja a vírus szaporodását az emberi szervezetben. Megelőzésre, és kezelésre is jó. A WHO megbízásából is készült egy átfogó elemzés, az eredmény egyértelmű. Most éppen The Lancet nevű komoly orvosi szaklapban jelent meg egy bizonyító erejű tanulmány.  Az Ivermectin ügyében azonban nem csak Magyarországon van ez a küzdelem, hanem más országokban is. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban szintén a szenátusi meghallgatásig jutottak, és azok után változtatott az egészségügyi hatóság az álláspontján.  Először nem ajánlotta ezt a szert korai kezelésre, mert nincs a hatékonyságára bizonyíték. És amikor az amerikai professzorok a szenátusi meghallgatáson elmondták, letették a bizonyítékokat, akkor utána egy nagyon „hervadt” válasszal annyit mondtak, akkor nem ellenezzük. De még mindig nem ajánlották. Ezt a szert nem képviseli nagypénzű és nagy lobbierejű gyógyszergyár, mint a frissen kidolgozott és sokszor nagyon drága gyógyszereket. Ez egy igen régi készítmény, generikus, olcsó, bárki gyárthatja. Az OGYÉI is engedélyt adhatna rá. Az Európai Unióban törzskönyvezve van. Semeddig nem tartana itthon is törzskönyvezni emberi használatra, és kiadni az engedélyt a használatára. Egyébként az orvos a beteg beleegyezésével most is használhat olyan szert, amit arra a betegségre még nem ajánlottak eddig. Ezt úgy hívják, hogy off-label, vagyis az előirtaktól eltérő alkalmazás. Ehhez a Helsinki Deklaráció szerint joga van az orvosnak abban az esetben, ha az adott betegségre nincs elfogadott és egyértelmű hatású szer, és a gyógyszernek több az előnye, mint a hátránya. Még hosszú ideig tart, míg kellő mértékű lesz az átoltottság, és addig is kezelni kellene a betegeket.  Aki holnap beteg lesz, annak nem az oltás, hanem a kezelés a megoldás. Ha van olyan szer, amivel meg lehet akadályozni, hogy a fertőzés súlyossá váljon, és a beteg meghaljon, akkor azt használni kell.

*

Az Ivermectinről szó esett „Pusztai Erzsébet: az országos oltási kampányt nem lehet ilyen zavaros módon megszervezni” című, 2021. február 18-án megjelent írásunkban is. Akkor az infekltológust arról kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy a miniszterelnök az Országgyűlésben február 15-én arról beszélt, hogy szerinte reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, május végéig pedig 3,5 millió emberrel többet tud Magyarország beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint pedig lehet, hogy a miniszterelnök fejében ez van, de hogy miként fogják végrehajtani, nem árulják el. Pedig az nem úgy megy, hogy ma parancsba adom, és az holnap megvalósul! Úgy véli, egy ilyen tömeges oltás megszervezéséhez a helyi szinteket be kell vonni. Majd azt is hozzátette: „Használni kell végre az Ivermectint, is, amíg az oltások megtörténnek. Megelőzésre és korai kezelésre is jó, ezáltal gyorsabban leállítható a vírus terjedése.”

 *

Az Ivermectin nem csodaszer, amitől hirtelen eltűnik a vírus, de addig, amíg az oltásokkal előre haladunk, különösen a most induló, sebesen terjedő járványt gyorsan fékezni, a kórházba kerülők számát csökkenteni lehetne vele. Erről „Az Ivermectinnek egyértelműen pozitív a hatása a Covid-fertőzés ellen, mégsem használjuk” című írásunkban írtunk 2021. március 1-jén.  Pusztai Erzsébet szerint az Ivermectin annyira kevés mellékhatással rendelkező gyógyszer, hogyha egy kis remény van rá, hogy valóban jó hatása van az emberekre – egyébként van, ezt ő maga tapasztalta –, akkor használni kell. Viszont a magyarországi engedélyre még várni kell. Kásler Miklós múlt év december elején jelentette be a vizsgálatát, azóta se tudni, hogyan áll. Viszont a fertőzöttek száma napról-napra nő, akiknek elsősorban a betegség korai kezelésében lenne szükségük rá. A legjobb hatása a tünetek megjelenésekor van. Sok vizsgálat van már, amit ugyan számosan kritizálnak azzal, hogy ezek nem több ezer fős, nagy vizsgálatok, de ha összeadjuk őket, akkor eddig már 68-70 klinikai vizsgálat volt folyamatban, amelyek kettős vak kontroll vizsgálatok voltak. A WHO által megbízott Laurie és Andrew Hill, akik szakértők a kutatás elemzésében, már befejezték az Ivermectin metaanalízisét és megállapították, hogy jelentősen csökkentette a halálozási arányt, és rövidítette a kórházban töltött időt. Izraelben végzett vizsgálatban megállapították, hogy a fertőzöttek rövidebb ideig fertőznek, mert hamarabb megszűnik a vírus ürítése, mivel ez a szer (cink adásával együtt) gátolja a vírus szaporodását a sejtekben. Most a gyorsan terjedő angol változat esetén ez különösen fontos volna. Az is fontos, hogy a kezelt személyeknél kisebb a valószínűsége a hónapokig tartó panaszoknak, a „post Covid” szindrómának. A megelőzésben is használható a védőoltásig.

Európában több országban emberi gyógyszerként törzskönyvezve van, és a rühösség, a tetvesség ellen használták általában. Covidra nincs Európában törzskönyvezve, és egyelőre csak azt lehet látni, hogy sok helyen maguk az orvosok követelik. Szlovákiában január végén engedélyezték a háziorvosoknak, hogy felírhatják receptre. Európában Szlovákia mellett Macedóniában, Ukrajnában több helyen a kezelési protokollban benne van, Bulgáriában is kapható, ha jól tudom, nem is vény ellenében. A világ számos országában használják. Ott kezdték használni elsősorban, ahol ismert és olcsó szer volt féregfertőzések kezelésére. Ausztráliában, Indiában, Egyiptomban, januártól Dél-Afrikában, Zimbabwéban, Dél-, és Közép-Amerika számos államában, Ázsiában és az USA-ban is engedélyezett a használata .Indiában,  Uttar Pradesh államban Ivermectin, Doxiciklin és D vitamin csomagot készítettek, és a kezdeti tünetek megjelenésekor adták az embereknek. Gyakorlatilag fillérekért, egy ilyen csomag 2 dollár volt. Dél-Amerikában vannak nagyon komoly térképek is, és azt mutatják be, hogy ahol bevezették az Ivermectin általános használatát, ott hogyan csökkent egyrészt a halálozás, másrészt a fertőzés átadása is.

Ha valaki még mindig kétkedik, és úgy véli, hogy az eddigi bizonyíték nem elég, akkor gondoljon arra, hogy ennél sokkal kevesebb bizonyítékkal kezdtek el használni ennél jóval drágább és veszélyesebb gyógyszereket. Nem véletlenül írta a WHO szakértője, hogy az általuk megvizsgált tanulmányok alapján, annyira egyértelmű a pozitív hatása, hogy már etikátlan kettős vak kontroll vizsgálatokat csinálni. Belgiumban és Angliában szakértők fordultak a miniszterelnökhöz, Szlovákiában is először az orvosok írtak egy petíciót, utána engedélyezték. Nyilván óriási érdek most a védőoltás, de senki se képviselte, hogy nincs szükség az oltásokra. Persze, hogy szükség van rá. Ám ha addig van valami megoldás, ha addig meg lehet akadályozni, hogy nagyon sok ember kórházba kerüljön, akkor azt meg kellene tenni!

A gyógyszer Magyarországon is előállítható lenne, mert generikus termék, tehát gyakorlatilag bárki gyárthatja, és meglehetősen egyszerű is a gyártása. November végén jelentette be a Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter, hogy elkezdik nálunk is a vizsgálatát, azután január elején ismét bejelentette, hogy vizsgálják, és most már március elején vagyunk. Nem kellene sok idő, hogy láthatóvá váljon a hatása.

*

A koronavirus.gov.hu oldalon olvasható az az írás, amely szerint Kásler Miklós 2020. december 7-én beszélt arról, hogy Magyarországon is elkezdik az Ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Elmondta, a magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt. Szerettük volna megtudni, hol tart a vizsgálat, ezért levelet írtunk az Emmi egészségügyi államtitkárságára, dr. Horváth Ildikónak egészségügyi államtitkárnak, és a  két érintett kórháznak. Választ azonban csak a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatójától, Prof. Dr. Vályi-Nagy Istvántól kaptunk. Levelét az alábbiakban közöljük:

„Tisztelt Újságíró Asszony!

Érdeklődését megköszönve a következőkről tájékoztatjuk:

Kásler Miniszter Úr bejelentését követően megindult az ivermectin klinikai vizsgálatának szervezése.

Az Operatív Törzs és az EMMI támogatásával a Debreceni Egyetem (DE) vezetésével a Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet vonja be a betegeket, a Meditop Kft. a vizsgálat Megbízója.(tehát e három vizsgálóhelyen fog zajlani a gyógyszer-kipróbálás.)

Jelenleg a vizsgálat hatósági - OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) - engedélyeztetése folyik.

Előre láthatóan ebben a hónapban indulhat a vizsgálat, eredményekről valószínűleg már az év második felében be tudunk számolni.

Ha a  megfelelő COVID-ellenes hatás beigazolódott, a hatóság engedélyezheti a szer kezelési protokollba-vonását.

Üdvözlettel

Prof. Dr. Vályi-Nagy István”

*

Utóirat

Egy szlovák háziorvostól megkérdezték, mi a tapasztalata az Ivermectinről? „Nincs olyan betegem, aki ne javulna az Ivermectin beadása után. Mindegyikük azt mondta nekem, hogy miután bevette az első két vagy három adagot, sokkal jobban érezte magát. Az egyik beteg, aki Ivermectint kapott, halott, de nagyon súlyos, együtt élő betegségei voltak. Tehát nem a Covidban halt meg. Más betegek állapota jelentősen javult. Az általam kezelt betegek egyike sem került kórházba. Ez nagyon jó eredmény, és még súlyos állapotban lévő betegek is ott voltak.

„10.000 csomag parazitaellenes Ivermectin érkezett a brnoi egyetemi kórházba. Andrej Babis miniszterelnök személyesen támogatta ezt: „Azt mondjuk, hogy nem várhatunk a klinikai vizsgálatokra, próbáljuk meg."

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk. Az oltás folyamatosan zajlik, a március 4-i adatok szerint már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153-an a második oltásukat is megkapták. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában 2021. március 5-én azt mondta, a járvány második hulláma erősebb volt, mint az első, a harmadik hullám pedig erősebb lesz, mint a második volt. Ismertette a pénteki adatokat, eszerint 6369 új fertőzött volt, meghalt 143 ember, lélegeztetőgépen 677 ember van, az elhalálozottak átlagéletkora 75,5 év, azaz továbbra is az idősek vannak veszélyben. Közölte azt is: jelenleg 6867-en vannak kórházban, azonban ez a szám 15 ezerre vagy akár még 20 ezerre is felmehet. A helyzet kezeléséhez kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és emberek kellenek – mondta, jelezve, hogy az embereknél kirendelésekkel fognak dolgozni, a belső tartalékokon kívül a kórházak között is átmozgatnak, és bevonják a munkába a rezidenseket és a végzős medikus hallhatókat, illetve lehet, hogy sor kerül a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is. Hozzátette, „Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőkészülék, és lesz elég ember is.”