Bezárja a kapuit a MOK, mire kinyílik lesz új elnök

HírKlikk 2023. november 25. 09:20 2023. nov. 25. 09:20

Tisztújítást tart a Magyar Orvosi Kamara, négy éve a vezetéséért zajló verseny a nyilvánosság előtt zajlott, most csak a jelöltek névsora és az elnökjelöltek programja került fel a testület honlapjára.

Két csapat méretteti meg magát: míg az előbbinek Álmos Péter, a MOK jelenlegi alelnöke – aki egykor az „1001 orvos a hálapénz ellen” csoporttal vált ismertté – az elnökjelöltje, az utóbbinak Kozma Gábor háziorvos, aki húsz éve visel tisztséget és Éger István korábbi elnöksége alatt vett már részt a köztestület vezetésében – írja a Népszava.

Mindkét elnökjelölt számos online és személyes fórumot tartott, szerdán pedig mintegy 3-4 órás kampányvitát folytattak egymással, de annak eredményéről azonban nyilvánosan nem érhető el semmi.

A szavazásra jogosult mintegy 250 küldött szombaton először az elnököt választja meg. Az eredmény ismeretében a további jelöltek dönthetnek úgy is, hogy maradnak a listán vagy vissza is léphetnek. Ezt követően valamennyi további pozícióról külön szavaznak a küldöttek, így akár olyan elnökség is alakulhat, amelynek mindkét csapatból lehetnek tagjai.

Mindkét elnökjelölt fontosnak ítéli az átláthatóságot, a személyesebb kapcsolat építését a tagokkal

Álmos Péter az eddiginél kicsit befelé fordulóbb, a tagságra jobban fókuszáló, a szervezetet megújító terveket vázolt. A szervezet gyorsabb reagálását tartja szem előtt.

Kozma Gáborék programja lényegében hasonló problémalistára ajánl megoldásokat, mint a versenytársaik. Ők hangsúlyosan jelzik, hogy a rezidenseket is bevonnák a köztestület munkájába, sőt, az elnökségében egy helyet az ő képviselőjüknek szánnak. Legfőképpen arra kívánnak alapozni, hogy az elődeik konfrontációi miatti feszültségeket „oldják” a kormányzattal.

November közepén jelentette be a MOK Facebook oldalán Kincses Gyula elnök, hogy nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztjáért.

„Úgy gondolom, hogy a kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közelebb élő elnökre van szükség” – indokolta döntését Kincses, aki nyugdíjba vonul.

A leköszönő elnök szerint a regnálása alatt a két legfontosabb célkitűzését elérte a szervezet, azaz kihozták az árnyékból, és a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tették a MOK-ot. Úgy gondolja, hogy a szervezeti átalakításban értek el eredményeket, de ez a munka koránt sincs kész, és „a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel” – írta meg a Hírklikk.

A kamara és a minisztérium között 2023 elején mérgesedett el a viszony, miután a MOK konfrontálódott vele az új ügyeleti rendszer bevezetése miatt, bár az igazi törésvonal a testület és a kormány között az egészségügy rendszerszintű problémái mentén húzódik. A kormány erre úgy reagált, hogy eltörli a kamarai tagság kötelező jellegét, de az orvosok 80 százaléka mégis maradt a szervezetben.

 

Forrás: Népszava/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom