Dajcstomi üzent az Oscar-díjas csepűrágónak

Föld S. Péter 2020. november 23. 08:49 2020. nov. 23. 08:49

Deutsch Tamás, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője majdnem annyira okos, mint Kósa Lajos és Németh Szilárd együtt. Megkockáztatjuk, ha jó napja van, még Kövér Lászlót is megszorítja. Mindezt most megint megmutatta a nagyközönségnek, amikor a maga nagyon egyszerű, a tagolt beszédre nem vevő emberek számára is érthető színvonalon kiosztotta George Clooneyt. Az Oscar-díjas színész azzal érdemelte ki a Semmilyen-díjas Deutsch felháborodását, hogy egy interjúban arról beszélt: Orbán Viktor és Jair Bolsonaro jut eszébe a világot fenyegető gyűlöletről.

Az egyébként a Hírklikken is olvasható interjúban a kétszeres Oscar-díjas színészről a többi között így fogalmazott: „Sajnálatra méltó társadalomlélektani nyomoroncság, hogy az jelent politikai boldogságot nektek, ha egy amerikai csepűrágó marhaságokat beszél a hazátokról”.

Mármint a 444-nek jelent ez politikai boldogságot, merthogy ott olvasta Deutsch Clooney interjúját. Az, hogy egy Oscar-díjas színészt csepűrágónak nevez, szíve joga. Nem tetszettek neki Clooney filmjei, s mint a színművészethez (is) értő szakember, úgy találta, hogy amit Clooneytól lát, az nem mozi, hanem csepűrágás.

Más kérdés, hogy mindez miért épp most került elő Deutsch sziporkázóan szerteágazó repertoárjából. Azt kell gondolnunk, hogy nem Clooney új filmje kapcsán ragadtatta magát erre a kemény megfogalmazásra, hanem azért, mert a színész bírálni merészelte főnökét és példaképét, Orbán Viktort. Azt merészelte mondani a magyar miniszterelnökről, hogy a világot fenyegető gyűlöletről ő jut az eszébe. Ez váltotta ki az amúgy mindig visszafogott, káros szenvedélyektől mentesen és erkölcsösen élő, családszerető Deutsch haragját, és ezért vágta a 444 újságírójának a fejéhez, hogy „az jelent politikai boldogságot nektek, ha egy amerikai csepűrágó marhaságokat beszél a hazátokról”.

Gyengébbek és Deutsch Tamás kedvéért: a 444 által idézett Clooney-interjúban szó sincs Magyarországról. Nem a mi, amúgy Deutsch Tamással közös hazánkat nevezte gyűlöletesnek a színész, hanem e közös haza miniszterelnökéről, Orbán Viktorról beszélt nem éppen dicsérő hangnemben.

Hogy Deutsch Tamás és Orbán Viktor Magyarországnak képzeli magát, arról kérdezzék meg kezelőorvosukat, gyógyszerészüket. Amikor a Fidesz valamely politikusát, vagy intézkedését – például azt, hogy lebontották a jogállamot – bírálják, akkor az érintettek azzal vágnak vissza, hogy a brüsszeli bürokraták Soros György parancsára bántják Magyarországot, a magyar embereket.

Szögezzük le: Orbán Viktor nem Magyarország. Képzelheti ezt magáról, gondolhatja ezt róla a szolgalelkű Deutsch Tamás, de ez az állítás, mondhatják akárhányszor és bármilyen nagy hangerővel, még nem válik igazsággá. Nem tudjuk, hogy a 444 munkatársai valóban örülnek-e annak, hogy Clooneynak a világot fenyegető gyűlölködésről a brazil elnök mellett Orbán Viktor jut az eszébe, de ha így is lenne, az sem azt jelentené, hogy a színésznek Magyarországgal lenne baja. George Clooney minden bizonnyal szereti Magyarországot. Nem kizárt, hogy nagyságrendekkel jobban, mint Orbán Viktort. Deutsch Tamásról viszont nincs véleménye, mert azt sem tudja, hogy kicsoda.

Ennyi.