Gyurcsányozók

Föld S. Péter 2021. június 3. 14:11 2021. jún. 3. 14:11

A 2014-es választás előtt a Fidesz programját egyetlen rövid szóban lehetett összefoglalni. Folytatjuk, üzente a Fidesz Magyarországnak, vagyis, hogy nem hagyják abba, amit 2010-ben elkezdtek. Ehhez kérték azoknak a választóknak a támogatását, akiket nem zavart a jogállam már akkor is látható lebontása, az ország kifosztása, a sajtó és a szólás szabadságának szűkítése. Ma a program, ha lehet, tovább egyszerűsödött, s így hangzik: Gyurcsány.

800 millió forintért filmet forgattak a volt miniszterelnökről, a CÖF pedig, amelynél szánalmasabb és alávalóbb szervezetet nem hordott hátán a föld, vándorkiállítást szervez a 2006-os eseményekről. A Fidesz 2021-ben azt tudja nyújtani a választóknak, hogy Gyurcsány. Ez a 11 éve kormányon lévő párt programja, szerintük ő áll Karácsony Gergely és Jakab Péter mögött, épp csak azt nem mondják, hogy Gyurcsány cége importálta hazánkba a koronavírust.

Még az Orbánt és a Fideszt nem kedvelők körében is van egy olyan közvélekedés, miszerint Gyurcsány Ferenc szabadította rá az országra a Fidesz kétharmadát. Nyilván a volt miniszterelnöknek is megvan a felelőssége ebben, de a helyzet ennél azért árnyaltabb és bonyolultabb. Első megközelítésben azt kell mondanunk, hogy a Fidesz első kétharmadát azok hozták az országra, akik a Fideszre szavaztak. Persze rásegített erre a média is, azok a sajtómunkások, akik közül sokan akarva, mások akaratlanul, előkészítették a terepet, és akik miatt sokan gondolták úgy, hogy Orbán és a Fidesz megoldás az ország számára.

Felelősek azok a politikai elemzők is, akik amúgy már 2010-ben sem kedvelték Orbánt és a Fideszt, de azt gondolták, mondták és írták, hogy nem baj, ha végre lesz egy olyan kormány, amely kétharmaddal rendelkezik, mert legalább meg tudják valósítani a programjukat.

És van felelősségünk nekünk, vagyis azoknak, akik már akkor is szóltunk. De ezek szerint nem elég hangosan mondtuk el a véleményünket, nem elégszer, és talán nem mindenki számára érthetően.

Szóval, csak annyit szerettem volna mondani, hogy senki ne nyugtassa magát azzal, hogy Gyurcsány hozta ránk a kétharmadot. Túlságosan egyszerű válasz volna ez egy nehéz és fájdalmas feladványra. Benne voltunk mindnyájan, még azok is, akik 11 évvel ezelőtt, sőt, már korábban is tudták, hogy Orbán le fogja bontani a jogállamot, kifosztja és tönkreteszi Magyarországot. Kiárusítja olyan keleti despotáknak, akiket korábban a fideszesek bottal sem piszkáltak volna, s most annak a kínai kommunista kormánynak gazsulálnak, amely ellen néhány évvel ezelőtt Free Tibet feliratú zászlókkal tüntettek. Nem csak Gyurcsány a hibás, Béláim, hanem mindazok, akik annak idején felköptek a levegőbe és aláálltak, mert nem hittek a politikai gravitáció törvényében.

Legközelebb legyünk körültekintőbbek, Béláim!