Iványi Gábor az utolsó pillanatig reménykedik a győzelemben

NVZS 2023. október 23. 07:00 2023. okt. 23. 07:00

Iványi Gáborék tárgyalnak az MVM Zrt.-vel a helyzet rendezéséről és a fizetési moratóriumról. A lelkész a Hírklikknek azt is elmondta, hogy jóindulatot tapasztaltak a cég részéről, de az is világos, hogy ez nem rajtuk múlik: ugyanis úgy tűnik, „kilövési engedélyt adtak ki ránk”. A Belügyminisztérium szociális államtitkára által közzétett nyílt levelet nem csak személyesen tartja sértőnek, hanem elutasítja a benne foglalt számos tárgybeli „tévedést”, csúsztatást is – ezeket is helyre fogja tenni a válaszában. Ami pedig a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alkotmányjogi panaszának elutasítását illeti, a lelkész emlékeztetett arra, hogy az ilyen alkotmánybírósági döntésből már van nekik egy csokorra való, a MET ugyanis évről-évre nekifut a panasznak, aminek a célja, hogy elérjék: kezeljék őket végre teljes jogú egyházként.

Miközben folyamatosan zajlik az „Adj egy órát az életedből” demonstráció-sorozat Iványi Gáborék központja előtt, a Dankó utcában, amelynek nem kis részt az a célja, hogy megakadályozzák a gáz- és áramszolgáltatás lezárását a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett szociális intézményeknél, több más oldalról is támadások érik Iványi Gáborékat. (A MET és az Oltalom Facebook-oldalán találhatók aktuális információk a demonstráció aktuális híreiről, hirdetményeiről.)

Az ellenük irányuló folyamatos támadások, lépések ellenére, Iványi Gábor a következőképpen gondolkodik: „az utolsó pillanatig reménykedem abban, hogy győzünk, teljesítik azt, amit kérünk, tárgyalnak velünk a rendezetlen dolgok rendezéséről, s visszaadják az egyházi státuszunkat, ahelyett, hogy ilyen módon fenyegetnek és sértegetnek minket, valamint üzengetnek nekünk” – szögezte le.

Tárgyalnak az MVM-mel

Megkérdeztük Iványi Gábort az MVM Zrt. fenyegetőzésével kapcsolatban arról, tárgyalnak-e az MVM-mel a megoldásról, esetleges további moratóriumról? Mint elmondta, tárgyaltak a céggel, s jóindulatot tapasztaltak. Ugyanakkor az is világos, hogy ez nem rajtuk múlik. „Úgy tűnik, kilövési engedélyt kaptak ránk” – fogalmazott. 

„Ilyenből van egy csokorra való”

A fent említett egyik, őket vélhetően rosszul érintő lépés az volt, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a MET alkotmányjogi panaszát – számolt be a 24.hu. A MET a panaszban azt fogalmazta meg, hogy szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként nem kapott kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar Államkincstártól, mivel a vonatkozó jogszabályban nem szerepeltek egyházként. Mint emlékeztetettek rá, egy korábbi alkotmánybírósági határozat kimondta, hogy a MET nem veszítette el egyházi jogállását, a jogalkotó azonban nem módosította a működési támogatásra vonatkozó jogszabályokat. A magyar állam 2011-ben fosztotta meg egyházi státuszától a MET-et, amit 2013-ban kaptak vissza egy per végén. Az ítélet szerint az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amelyet a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása. A MET korábban bírósági úton próbálta elérni, hogy hozzájusson az igényelt támogatáshoz, de mivel a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetüket, a Kúria pedig be sem fogadta a felülvizsgálati kérelmüket, így az Alkotmánybírósághoz fordult. 

Az Ab most azzal indokolta az alkotmányjogi panasz elutasítását, hogy a MET nem tett eleget több törvényi követelménynek. Iványiék ugyanakkor állítják: azzal, hogy a jelenlegi kormány alkotmánysértő módon elvette az egyházi státuszukat, s azt az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolták, adósságcsapdába kergették őket. Hiába küzdenek immár több mint tíz éve jogaikért.

Iványi Gábor megkeresésünkre az alkotmányjogi panaszuk elutasítása kapcsán leszögezte:  ilyen határozatból nekik már van egy csokorra való. Ugyanis minden évben nekifutnak, megpróbálva elérni, hogy végre kezeljék őket egyházként, és annak megfelelően folyósítsák számukra a támogatást. Minden évben nekimennek, megjárják az első-, a másod- és a harmadfokot, s az Alkotmánybírósághoz fordulnak – eddig sikertelenül. „Így azután a mostani döntéssel semmi nem változott” – mondta.

„A levél felháborító, lesz rá válasz”

„Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet” – ezt üzente a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára Iványi Gábornak abban a nyílt levélben, amit nem csak arrogancia és mélységesen sértő személyes támadás jellemez – egy sor vitatható számot, adatot is tartalmaz. Fülöp Attila – mint arról a Magyar Hang részletesen beszámolt – olyanokat citált benne, hogy Iványiék nem 20 ezer, hanem összesen 1 ezer férőhelyen nyújtanak szociális szolgáltatásokat; illetve az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd forintot kaptak 2010 óta; továbbá, hogy Budapesten a hajléktalan ellátás férőhelyeinek mindössze öt százalékát tartják fenn. Felteszi a kérdést, hogy hol van az államtól kapott pénz? Miért nem fizetnek adót és béreket? „Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt” – „tanácsolta” az államtitkár Iványinak. 

Mit szól a levélhez? Készül-e reagálni rá? – kérdeztük Iványit. A lelkész felháborítónak nevezte a levelet, a benne foglaltak sem állják meg a helyüket. „Válaszolok majd rá, amint lesz egy szusszanásnyi időm” – jelezte. A levélnek nem csak a hangvételét tartja felháborítónak, hanem a számos tárgyi tévedését, csúsztatását is. 

„Félpénzért végezzük ezt a munkát”

Példaként említi a levélnek azt a felszólítását, hogy számoljon el az elmúlt években kapott pénzekkel. Lehet, hogy nem olyan jelentős összeg a számukra – mondta –, de csak az idén 300 millió forintot vontak el a területről, s bár lehet, hogy soknak tartják, amit kapnak, de az még így sem fedezi a nettó bért sem. „Az igazság az, hogy az elmúlt 13 évben mi félpénzért végeztük ezt a terhes munkát” – fogalmazott. Mint mondta: a kiegészítő támogatás elvétele ellenére is teljes munkát végeztek ugyanúgy biztosították az ellátottjaik számára az étkezést, a szállást, a gyógykezelést, „mint, ahogy gondolom, a Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat vagy a Karitász és egyáltalán mindenki – a különbség az, hogy ők nem csak a kiegészítő támogatást kapják, hanem azon felül is juttatnak a számukra forrásokat, miközben a MET és az Oltalom csak  az egyre csökkenő mértékű alapnormatívát kapja – ha kapja”.

„Légből kapott számok”

Az államtitkár nyílt levelének egy másik csúsztatását is cáfolta Iványi, azt, amiben azt írja, hogy legfeljebb ezer emberről gondoskodnak. Mint mondja, ezer a munkatársaik száma, nem az ellátottaké és a családjuké. „Ez is légből kapott szám, ugyanúgy, mint az, hogy a budapesti hajléktalanok öt százalékát látja csak el az Oltalom” – szögezte le. Az nagy kérdés, honnan veszi ezeket a számokat, ha az öt százalék igaz lenne, akkor az azt jelentené, hogy Budapesten mintegy tízezer hajléktalan él – de ez nem igaz. (A hajléktalanok számáról csak becslések vannak, ezek szerint országosan 12-14 ezren lehetnek, a  felük a fővárosban él – a szerk.) A Dankó utcában egyébként naponta akár 500 ember is eszik, fürdik, alszik, s kap ellátást.

„Kikérem magamnak, erre nem adtam okot!”

Megkérdeztük azt is, mit szól a nyílt levél elképesztően arrogáns, durva személyeskedéséhez? Iványi Gábort ez meghökkentette, mint mondja, személyesen nem ismeri Fülöp Attilát. Amint lesz ideje, reagál majd rá, nem azért, mintha vérig sértődött volna, hanem azért, hogy figyelmeztesse arra: téves, félreérthető számokkal dobálózik – mondta. 

Azért feltette a költői kérdést: „én egy 72 esztendős lelkipásztor vagyok, 50 éve végzem a feladatomat, s arra kellett megöregedjek, hogy egy Fülöp Attila aljas minősítésekkel illet?” Különben pedig egy államtitkár nem sértegethet másokat, „én nem adtam okot arra, s ezt kikérem magamnak”. Azt is hozzátette, hogy még egy rendőrtől sem tűrné el ezt a fajta hangvételt, ha az mondjuk közlekedési szabálysértés miatt megállítaná.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom